Борисов съгласува с Първанов и зам.-шефовете в ДАНС

Борисов съгласува с Първанов и зам.-шефовете в ДАНС
Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че започнал процедура по съгласуване с президента Георги Първанов на кадрите, които ще запълнят вакантните две зам.-директорски места в ДАНС. Преди ден Николай Методиев подаде оставката си от поста по лични причини. Той бе последният останал от старото ръководство в агенцията.

Коментирайки предложението на лидера на РЗС Яне Янев за орязване на президентския бюджет, премиерът припомни, че на неговите министри всеки ден им се налага да работят с президентската институция. "Само днес сме пуснали поне 4-5 неща за съгласуване“, каза Борисов и между другото сред нещата за съгласуване спомена избора на заместник-директор на ДАНС.

Думите на премиера звучат странно, тъй като Законът за ДАНС не определя роля на президента и не предвижда каквото и да било съгласуване с него при обсъждането и назначаването на зам.-шефовете в структурата. В нормативния акт се казва, че двамата заместници се назначават от Министерския съвет по предложение на председателя на ДАНС.

Процедурата съществено се различава от предвидената за назначаване на ръководител на агенцията. Първо Петко Сертов, а след това и Цветлин Йовчев заеха поста с президентски указ, след като бяха предложени от правителството.

Добросъвестното допускане, че министър-председателят познава Закона за ДАНС води до другото възможно заключение - че съгласуването и на тези кадри с президента е символ на нов етап в отношенията между "Дондуков" 1 и 2.

След близо месец скандали между президентството и управляващите от ГЕРБ във вторник Борисов и Първанов се помириха. Държавният глава съобщи новината, че посланикът в САЩ е подал своята оставка, както искаха от ГЕРБ, а премиерът заяви, че институциите трябва да работят в синхрон за доброто на България.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?