Борисов се афишира като балансьор с Русия в централата на НАТО (Видео)

Премиерът урежда да купим подводница "втора ръка" от Норвегия

Борисов и Столтенберг, сн. Министерски съвет

"В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Защитаваме принципа "отбрана и възпиране". Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и съюз. Втора точка – диалог с Русия. Именно за това работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО и в ЕС. Нищо тайно и скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе ключова роля в Черно море и региона", заяви премиерът Бойко Борисов след като се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

Борисов даде заявка да увеличи още средствата за отбрана.

"Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3 процента от БВП за отбрана.Ако така върви икономиката и бюджетът продължава да е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия", каза премиерът.

Той добави, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

"България допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини. България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", посочи от своя страна Столтенберг. 

Повече средства за отбрана

Тази година България действително постига подобни разходи, но това е еднократно и се дължи на платените авансово изтребители F-16 Block 70 на САЩ. Следващата година бюджетът за отбрана ще е някъде около 1.6% от БВП.

"Във ВВС отидоха над 90 % от парите, сега трябва да се насочим и към военния флот и Сухопътните войски", отбеляза Борисов.

България закупи 8 изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева, а следващата година се подготвят и сделки за нови бронирани машини и два нови патрулни кораба за около 2.5 млрд. лева.

"Докато има НАТО, ще съм сигурен в суверенитета на България", заяви Борисов.

Координационен център, но не и флотилия

Премиерът каза, че НАТО подкрепя предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна, но за пореден път се обяви срещу разполагането на "флотилия" в Черно море.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", обясни премиерът.

Очаква се координационният център да събира и анализира информация за положението в Черно море, която да предава на съюзниците ни в НАТО. Засега центърът се подготвя като национален проект, но не е изключено да бъде разпознат като обща инициатива в НАТО.

Алиансът засили присъствието си в Черно море след незаконната руска анексия на Крим и инцидента в Керченския пролив, когато Русия задържа украински кораби.Координационният център, който страната ни иска да разкрие, във Варна не може да бъде определян като военна база.

Борисов урежда и подводница "втора ръка"

Премиерът припомни, че България вече е закупила два кораба минни ловци "втора ръка" от Нидерландия и каза, че сега Норвегия освобождава от въоръжение подводници и ако успеем да договорим добра цена, България може да закупи някоя от тях.

ВМС настояват от години България да придобие отново и подводница, но досега управляващите не взимаха на сериозно това искане.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

"Различията в НАТО не ни притесняват"

В началото на срещата Борисов коментира, че "различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави".

Премиерът не участва на последната среща на върха на НАТО в Лондон, където страната бе представена от президента Румен Радев. Държавният глава критикува Алианса, че страните се делят на производители и клиенти и предложи да се мисли за възможности, така че да има много по-силно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към държавите, които купуват, каквато е и България.

След срещата си със Столтенберг Борисов обясни, че двамата са обсъдили и засилването на индустриалното сътрудничество. 

Споделяне

Още по темата

Още от България