Борисов ще предложи на евролидерите компромисни предложения за превозвачите

”Оптимист съм, по правилния начин, с такт, с диалог ще се опитаме да свършим работа”

Борисов ще предложи на евролидерите компромисни предложения за превозвачите

Премиерът Бойко Борисов ще даде на всички европейски лидери компромисни текстове в пакета ”Мобилност” по време на срещата на върха в четвъртък. Предложението е изготвено в сътрудничество с ресорния еврокомисар Виолета Булц

"Просто се надявам заради единството на съюза, заради общата ни европейска политика да не се правят такива изключения. Или да се направи компромис, да не се удря така един бранш, какъвто е превозваческият в България. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт, с диалог ще се опитаме да свършим работа.", заяви Бойко Борисов след срещата с премиера на Испания Мариано Рахой, който е на посещение у нас.

Български превозвачи заплашиха да блокират столицата в петък в опит да убедят евролидерите да не приемат промените в пакета "Мобилност", с които се въвеждат нови изисквания за почивката и заплащането на шофьорите в ЕС.

След срещата Рахой потвърди, че няма да участва в срещата на върха, защото страната му има принципна позиция, но подкрепи всички усилия, които България като председател на Съвета на Европейския съюз полага за доброто на региона на Западните Балкани.

По думите му Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани. Той посочи, че финалната декларация, която ще бъде приета на тази среща, ще бъде неутрална по въпросите, които безпокоят Испания.

Рахой благодари за усилията на българския премиер, защото по този начин дава възможност да получи подкрепа от страна на Испания.

Той допълни, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на този регион. Той изтъкна, че страната му високо цени усилията и усърдието, с което работи Бойко Борисов по всички тези въпроси. Според него всичко това ще допринесе за подобряването на условията на живот в региона и българският премиер може да разчита на помощта на Испания.

Премиерът Борисов каза, че решението да не присъства Испания на срещата между лидерите на Западните Балкани и ЕС е решение на испанското правителство и той го уважава. Той добави, че единствената цел е да се постигне траен мир и подобряването на живота на Балканите. Борисов изтъкна, че самото посещение на испанския премиер именно преди тази среща е добър знак.

От седмици е известно, че Рахой не иска да стои на една маса или да присъства на обща снимка с лидерите на Косово, тъй като се опасява, че така ще стимулира сепаратистките настроения в Каталуния.

Споделяне

Още по темата

Още от България