Макар да е "подхвърляне на дребни суми"

Борисов склонил финансовия министър: 40 лв. за Коледа към пенсиите до 286 лв.

Жестът към 1 300 000 възрастни хора ще струва 50 млн. лева

Борисов склонил финансовия министър: 40 лв. за Коледа към пенсиите до 286 лв.

Възрастните хора с пенсии до 286 лева все пак ще получат по 40 лева коледни добавки към пенсиите, стана ясно във вторник след среща между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

"Поех ангажимент да дадем по 40 лева на пенсионерите с пенсии до 286 лева, това са около 1 300 000 пенсионери... Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация, включително, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават", заяви Борисов след срещата.

"Това са 50 млн. лв - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме, за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат: "А коледата как да я посрещнем?". Затова решихме 50 млн. лв. да подготвим в постановление, вицепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лева", каза Борисов.

За евентуални коледни добавки през миналата седмица заговори вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, но финансовият министър Владислав Горанов побърза да го опровергае, като обяви категорично, че бонуси към пенсиите няма да се дават. Според Горанов "всеки иска да е добър и благороден и има право да е добър, когато го прави със свои средства". "Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", категоричен беше той. Тогава Горанов обясни, че всички допълнителни приходи ще бъдат насочени към покриването на бюджетния дефицит, за да е възможно най-малко над разрешените 3%.

Това обаче не отказа Калфин от намерението да се търсят резерви в социалното министерство, за да бъдат "зарадвани" пенсионерите за Коледа.

От разговора между Борисов и Горанов във вторник обаче стана ясно, че икономиите ще дойдат включително от инфраструктурни проекти и от администрацията.

Добавките се дават със съзнанието, че са "подхвърляне на дребни суми"

След срещата Горанов обясни, че продължава да стои на позицията си, че "несъвършенствата в пенсионната система не могат да бъдат решени чрез подхвърляне на дребни суми за купуване на народната любов". "В ситуация на потенциален свръхдефицит и преговори с ЕК аз, след като ми беше възложено от премиера Бойко Борисов, направих анализ и числото, което предложих е 50 млн. лв. да се отделят до края на годината за изплащането на парите", каза Горанов.

Той заяви, че проблемите в пенсионното осигуряване трябва да бъдат предмет на сериозен дългосрочен дебат.

"По една или друга причина голяма част от пенисите се финансират от данъци, бюджетът за 2014 г. беше съставен неконсервативно и доведе до днешната ситуация. За да се отнемат аргументите на тези политици, които ни упрекват, че не сме намерили сили да направим това, което те са направили, приемаме, че на фона на всички неблагополучия, които трябва да разплащаме до края на годината, можем да си позволим това", аргументира се Горанов.

По думите му срещата била насрочена, за да поеме Борисов ангажимент към него, че ще го подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 година, така че общата сметка на актуализацията да излезе.

Финансовият министър посочи, че има определени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година, но кои точно щяло да се изяснява на по-късен етап.

По думите му обаче от инфраструктурни проекти имало много какво да се спести, "в това число и от прословутата публична инвестиционна програма на предходното правителство, която е със съмнителна ефективност".

На въпрос дали ще се взимат пари от МВР, Горанов отговори, че е последният човек, който защитава експанзия на разходите там. Финансовият министър обясни обаче, че в актуализацията са били принудени заради необезпечения финансово закон за МВР, който влезе със задна дата от началото на годината, да дадат близо 130 млн. лв. на МВР. Тези средства ще гарантират, че служителите ще си получат заплатите.

Баланс между човещина и бюджет

Председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира по повод изненадващото решение за коледните добавки, че "трябва да се търси балансът между човещината и бюджета".

При положение, че страната ни е в свръхдефицит, като финансист Стоянова смята, че всеки допълнителен разход може да бъде само в увеличение на този свръхдефицит, но като депутат и като човек разбира, че тези 50 млн. лева ще подпомогнат хората с най-ниски пенсии да посрещнат Коледните празници.

Споделяне

Още по темата

Още от България