На първо четене депутатите приеха

Външен заем до 3 млрд. лв. ще подсигури ревизията на бюджета

БСП и "Атака" бяха против актуализацията, ДПС и ББЦ се въздържаха

Владислав Горанов Сн.БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. да се осигури с външен заем до 3 млрд. лв., който ще се изтегли до края на годината от няколко чужди банки, и още 1.5 млрд. лв. вътрешно финансиране от облигационни емисии, одобриха във вторник депутатите, които приеха на първо четене ревизията на държавните финанси. Те имат три дни за предложения за корекции преди второто четене на проектозакона.

Ревизията бе приета с подкрепата на 123-ма народни представители, против бяха 42-ма депутати, а се въздържаха 41 души – от ДПС и "Български демократичен център". "За" бяха управляващите от ГЕРБ и Реформаторският блок, Патриотичният фронт, от които се въздържа само един депутат, и АБВ. От "БСП Лява България" и "Атака" бяха против, както и един народен представител от ДПС.

Според информация на Ройтерс към предоставянето на мостово финансиране за България интерес са проявили американската инвестиционна банка "Ситигруп" (Citigroup), италианската "УниКредит" (UniCredit), френската "Сосиете Женерал" (Societe Generale), германската "Дойче банк" (Deutsche Bank) и английската "Ейч Ес би Си"(HSBC) Други потенциални кандидати за заема, който трябва да бъде сключен в следващите две-три седмици, са испанската "Интеса Санпоало" (Intesa Sanpaolo), френската "БНП-Париба (BNP Paribas, белгийската банкова група KBC и австрийската "Райфайзен" (Raiffeisen). "Дже пи Морган" (JP Morgan" и "Банк ъф Америка" (Bank of America) също можело да вземат участие, твърди агенцията и допълва, че най-вероятно Министерството на финансите ще разкрие банките по-късно през седмицата.

"Сумата на мостовото финансиране е сериозна за търговски банки. Ето защо най-вероятно ще бъде отпуснат синдикиран заем, в който ще участват четири или пет банки“, разкрива източник от банковия сектор, пожелал анонимност пред Ройтерс.

Актуализацията на бюджета ще доведе до най-голямото задлъжняване на правителство през последните десетина години, свръхдефицитът ще има много тежки последици, заявиха представителите на БСП и ДПС при дебатите в пленарната зала.

Този бюджет ще ще очертае и друго отношение към България, предупреди лидерът на БСП Михаил Миков. Според него, като за пръв бюджет новото правителство не върви по добър път. По думите му, дупката в бюджета е можело да бъде запълнена чрез "едно по-голямо напрежение в приходната администрация" и от неусвоените 5 процента като буфер в министерствата. Лидерът на левицата отбеляза като добра новината за коледните добавки за пенсионерите.

Социалистите заявяват още, че новото дългово финансиране от 4.5 млрд лв. ще натовари данъкоплатците. Затова, отбеляза Миков, си позволих да внеса предложение, с което този дефицит може да не бъде надхвърлен и осигурен от други източници.

Ключовият въпрос за Реформаторския блок е догодина бюджетният дефицит да бъде поставен под контрол и да не се увеличава данъчната тежест, за да има ръст на икономиката, каза Мартин Димитров. Той отбеляза, че здравеопазването и вътрешните работи са двете сфери, от които изтичат пари. Според него, за да има приходи в бюджета, трябва да се възстанови контролът върху акцизните стоки.

Според лидера на ДПС Лютви Местан политическият спор около актуализацията на на бюджета бил за параметрите, различни били и интерпретациите за причините.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт изрази притеснения от предлагана промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките, според която Фондът за гарантиране на влоговете може да получи заем след съответно решение от Министерския съвет, а не както досега от Народното събрание. Според него не бива парламентът да се отказва от правомощията си като контролен орган, когато става въпрос за толкова много пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че целта е била да се реши казусът КТБ сега, защото няма време. Тя изрази готовност този текст да бъде поправен между първо и второ четене на

актуализацията на държавния бюджет.

Днешните дебати са за КТБ и по отношение на тази банка няма "такова нещо като света вода ненапита", каза Местан. "Когато говорим за КТБ, само смирението няма да е достатъчно, необходим е катарзис, тежък, дълбок, всеобхватен катарзис не като емоционална категория, а като политическа и наказателна отговорност, защото е засегнат значим публичен интерес",
категоричен е лидерът на ДПС.

Против актуализацията с аргумента, че "нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, се обяви Десислав Чуколов, зам.-председател на парламентарната група на "Атака".

Председателят на ПГ "Български демократичен център", както се преименува "България без цензура" Светлин Танчев обяви, че те също няма как да подкрепят актуализацията, защото корекцията ще лежи на раменете на обикновените граждани. Той изрази надежда планирането на бюджета за 2015 г. да се извърши на база на реалистични прогнози и в него да бъдат заложени необходимите реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес