Боян Магдалинчев от ВСС: Иван Гешев ще претърпи промени след избора

Боян Магдалинчев от ВСС: Иван Гешев ще претърпи промени след избора

"Неизбежно, един главен прокурор, вземайки тази позиция, неговият подход, маниер, се отразява и в работата на прокуратурата. Смятам, че безусловно г-н Гешев ще наложи своите методи в работата на прокуратурата, но и той самият ще претърпи промени", коментира Боян Магдалинчев, който заема позицията на представляващ член на Висшия съдебен съвет.

"Най-силното качество на Иван Гешев е убедителността и решителността, категоричността, която той заявява пред нас за изпълнение", допълни той.

Според него "100 дни се дават на политиците, но в съдебната система нещата са много по-различни" и е нужно повече време.

Той коментира, че за първи път вижда толкова голямо напрежение при избора на главен прокурор, което било "странно и необяснимо".

"Това са политически интереси за овладяване на прокуратурата - някой има такива амбиции. Кой има такива претенции - очевидно някой, който е потърпевш от Иван Гешев", каза Магдалинчев. Според него протестите срещу Гешев са политически, а не граждански,

Съдия Магдалинчев каза, че убедителното гласуване за избора на Иван Гешев (20 гласа "за" срещу 4 "против") означава, че кандидатът се е представил достатъчно убедително и дори тези от членовете, които са се колебаели, са застанали зад него. Боян Магдалинчев е бивш заместник-председател на Върховния административен съд и бе избран за член на ВСС с политическата протекция на ГЕРБ.

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който може да отхвърли или потвърди кандидатурата със свой указ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?