Божидар Димитров: "Нямам намерение да се извинявам“

Божидар Димитров: "Нямам намерение да се извинявам“
Mинистърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров продължи в понеделник обясненията си пред "тоя шибан народ", че, когато го е нарекъл така, всъщност не е имал предвид точно него. Той обясни, че "думата "шибан" няма пейоративно значение в българския език" и каза, че няма намерение да се извинява на когото и да било, тъй като бил обидил "само анонимните".

Скандалът след безпрецедентната констатация за българите министърът за българите в чужбина обясни с липсата на новини през август.

"От 1 август започват да ми звънят ваши колеги докато бях директор на музей, казваха: дай нещо, парламентът е в отпуск, правителството е в отпуск, съдът е в отпуск. Казано грубо, Цветанов не лови бандити, съдът няма кого да пуска, няма скандали", разясни Божидар Димитров пред бТВ.

"Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!", каза във вестникарско интервю миналата седмица той, ядосан от изразените съмнения за автентичността на намерените край Созопол мощи на Свети Йоан Кръстите.

Ден, след като думите му бяха публикувани, провъзгласеният за почетен професор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии Божидар Димитров стесни обхвата на квалификацията си, като обясни:

"Не съм казал шибан народ, шибани колеги и второто пояснява, имал съм предвид група хора, наричащи се археолози. Виждате от контекста на целия разговор, че не става дума за българския народ, не му обсъждаме качествата. Обсъждам няколко български археолози, анонимни дотогава, които обаче изразиха не съмнение, а по-скоро завист и омраза към колегата си.“

"Не мога да се извинявам на анонимни хора. Извиненията са персонални. Разбирате ли? Трябва да мога да се извиня на този, на този, на този. Никой от тях още не е представил аргументи и не могат да представят. Казват, като мантра се повтаря – трябва да се направят експертизи. Какви експертизи обаче не обясняват. Някои казват, но те са лаици...", продължи коментара по темата Димитров в понеделник.

Той се впусна и в разсъждения около "завистта" на археолози след откритието край родния град на министъра – Созопол.

"Не, не е български манталитет. Да не обиждаме българите. Това е световно качество, може би егото на човека. Ние се движим от егото в този свят, който живеем, и в античността. Само при комунизма егото беше смачкано. Един човек за да успее, други трима-четирима трябва да бъдат смачкани. И сега ще ви кажа какво пише един арабски писател за българите още Х-ти век. Той казва: при българите когато някой израсне над другите, идват при него и казват съкрушено други българи: ама ти много ни надмина, ние не сме достойни за теб, ти си достоен за Тангра. И го бесят", каза Димитров.

Той доразви размислите си и по друга тема, подхваната от него миналата седмица, когато сподели наблюденията си, че българки влизат в църква "голи, тука само на зърната на циците нещо". За разлика от тях рускините "и най-долната курва да е, забрадката - и тогава вътре".

"Посещението на храма, това сигурно ще го потвърдят и духовниците, които ме слушат, все пак изисква определена религиозна култура и ако щете общочовешка. Не е прилично и никъде по света не допускат в църквите с голи рамена, с дрехи, които оставят раменете голи, главите някъде непокрити, краката също голи и т.н. В тези дни, когато пред созополската църква "Свети Георги” има огромни опашки от хора, могат да се видят – рускините веднага се отличават. Всички до една са с кърпи. Всички до една са с рокли, които скриват раменете им, на някои и краката им. Не бих казал, че всички българки посещават така, както ще опиша по-нататък. Но имаше дами, които така както са излезли от плажа – по оскъдни бански, с един шарф, знаете как, връзва се на кръста, точно така са се наредили на опашката да отидат да видят светите мощи", възмути се министърът и добави "не е хубаво това, дявол да го вземе".

"Затова някои сега са ми се разсърдили и искат да им се извиня. Няма да се извиня. Като се облекат, ще им се извиня. Никой не може да каже за мен, че не обичам българските жени, поне с досегашния си 60-годишен живот и пет вече. Винаги съм обичал българките, много съм ги обичал, и те са ме обичали. Трябва да знае човек кога да се съблече и кога да се облече", затвори темата министър Божидар Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?