Брайвик бе обявен за вменяем и осъден на 21 години затвор

Според съда призналият се виновен не е страдал от психично разстройство, когато е убил 77 човека

Брайвик бе обявен за вменяем и осъден на 21 години затвор

Андерш Беринг Брайвик, норвежкият крайно-десен екстремист, беше осъден на поне 21 години затвор, след като съдът го обяви за вменяем, когато миналата година уби 77 човека и рани 242-ма.

Това е максималната присъда в Норвегия, която обаче може да бъде продължавана и да стане доживотна, ако се прецени, че той е опасен за обществото.

Имаше възможност той да бъде осъден на лечение в психиатрична клиника, ако съдът беше преценил, че душевното му състояние не позволява да носи наказателна отговорност.

Две медицински експертизи, поръчани от съда, достигнаха до противоречиви заключения за умственото състояние на атентатора. Според първата той страда от параноидна шизофрения, но втората установи, че е нормален.

Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си, докато обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той отправи поздрава на крайната десница, съобщи Франс прес.

Преди да стане ясна присъдата, адвокатът на Брейвик Гейр Липестад заяви, че подсъдимият няма да обжалва, ако бъде обявен за вменяем. В петък той отново потвърди това, но има 14 дни, в които може да промени мнението си.

На 22 юли 2011 г. Брайвик взриви бомба в правителствения комплекс в Осло, убивайки осем души. Малко след това той уби още 69 души, повечето тийнеджъри, на остров Ютьоя, западно от столицата, където нападна младежки лагер на Работническата партия.

Масовото убийство повдигна дебат за толерантността и демокрацията в Норвегия. Атентатите шокираха мирната Норвегия и показаха неподготвеността на полицията и на службите ѝ за сигурност.

Брайвик се призна за извършител убийствата и пледира виновен. Той заяви, че деянията му били "жестоки, но необходими", за да предпазят Норвегия от мултикултурализма и ислямизацията.

Брайвик ще бъде въдворен в затвора Ила, на десетина километра северозападно от Осло. Екстремистът, който се изживява като писател, казва, че подготвя няколко книги, сред които и автобиография. Ръководството на затвора Ила публикува снимки от неговата килия, която ще бъде от три стаи. Той ще разполага с телевизор, компютър и тренажор за тренировки.

Роднини на жертвите приветстваха присъдата. Властите осигуриха възможност всички роднини на загинали, които се намират освен Осло, също да наблюдават делото.

Освен 77-те жертви Брайвик остави и млади хора инвалиди за цял живот.

21-годишният Мохамед Хади Хамед, който е в инвалиден стол, разказа пред съда, как са били ампутирани лявата му ръка и левия му крак, след като е бил прострелян от Брайвик.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България