Британската полиция разследва незаконно финансиране на лейбъристите

Лондонската полиция започва разследване на твърденията за незаконни дарения за управляващата Лейбъристка партия, съобщи в петък Кафене.нет. Избирателната комисия на Великобритания поиска разследване, след като стана известно, че лейбъристите са получили повече от 650 хил. паунда  (почти 2 млн. лв.) от бизнесмена Дейвид Ейбръхамс чрез последник.

Премиерът Гордън Браун заяви, че парите ще бъдат върнати,тъй като дарението е незаконно.

В същото време министърът на труда и пенсиите Питър Хейн не е регистрирал дарение от 5 хил. паунда (около 15 хил. лв.) за неговата кампания за зам.-лидер на партията поради "административна грешка".

Правителството обеща да предприеме "незабавни мерки" за регистриране на всички дарения, извършени за Лейбъристката партия. Политически кореспондент на ВВС обаче коментира, че независимо дали става дума за грешки, случилото се нанася силен удар върху имиджа на управляващите.

Полицията започва второ разследване на финансирането на Лейбъристката партия за две години. Това предизвика рязко спадане на популярността на лейбъристите, които за първи път от 1988 г. вече изостават сериозно зад Консервативната партия в проучванията на общественото мнение.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?