Британски изследователски център дава 100 хил. евро за най-добрия план за изход от ЕС

Изследователски център в Лондон обяви конкурс с награден фонд от 100 000 евро за най-добрия план за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи агенция Франс прес. Агенцията отбелязва, че наградата е тъкмо във валутата, която Обединеното кралство отказва да приеме.

Институтът за икономически въпроси обоснова инициативата с необходимостта да се стъпи върху солиден проект в случай, че на обещания през 2017 г. от премиера Дейвид Камерън референдум британците се произнесат за излизането на страната от ЕС.

"Жизеноважно е това решение да бъде предшествано от аргументиран дебат", заяви Найджъл Лоусън, бивш министър на финансите и член на журито на "Брекзит прайс" (Brexit Price) - комбинация от думите "Британия" и "изход". Конкурсът е отворен за частни лица, групи и институции.

"Към настоящия момент дискусиите предизвикаха повече страсти, отколкото хвърлиха светлина върху въпроса. От съществено значение е да се съсредоточим върху политическата рамка, която се изисква в случай, че Обединеното кралство реши да напусне ЕС", допълва бившият финансов министър.

Определянето на наградата в евро, а не в британски лири е "символично заради това, че журито смята, че излизането от ЕС трябва да доведе до една Великобритания, отворена навън и към свободния обмен, а не до Великобритания, която е свита във вътрешния си пазар и специфичните си интереси", обяснява Филип Буут, управляващ редактор на Института за икономически въпроси.

Премиерът Дейвид Камерън обяви през януари, че смята да предоговори условията на британското членство в ЕС и след това, ако бъде преизбран през 2015 г., да организира до края на 2017 г. референдум по въпроса.

Заради нарастването на популярността на популистката и евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство обаче евроскептичната фракция на торите поиска референдумът за ЕС да се проведе по-рано или най-малкото да се дадат гаранции за провеждането му.

Според публикувано миналия месец проучване на общественото мнение на агенцията "Ай Ес Ем рисърч" (ICM Research) 35% от британците подкрепят незабавното организиране на референдум, а 43% от тези, които са заявили, че ще гласуват, биха се произнесли за излизане от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа