Британски министър: Българите и румънците не се различават от британците с жилища в чужбина

Британският държавен министър за борбата с престъпността Джеръми Браун смята, че приемането на източноевропейци във Великобритания е в интерес на британската външна политика и е от полза за британската икономика, пише в. "Дейли телеграф" в петък.

От 1 януари догодина румънски и български граждани ще имат свободен достъп до британския пазар на труда, когато Лондон отмени ограниченията за тях, наложени, когато България и Румъния влязоха в ЕС през 2007 година.

Според Браун отварянето на границите подобрява връзките на Лондон със съответните страни. Държавният министър акцентира, че румънците и българите не се различават по нищо от британците, които имат второ жилище във Франция например.

Браун припомни, че източноевропейските имигранти, дошли досега във Великобритания, са подложили на натиск социалните и комуналните услуги, но много работодатели са останали доволни от приноса на полските работници например за техните фирми и за икономиката в по-общ план.

Държавният министър разкритикува кампанията на британските власти,  опитващи се чрез билбордове да накарат незаконните имигранти да се върнат по родните си места. Той посочи, че никой не се е допитвал до него във връзка с тази кампания.

Във Великобритания има 683 000 работници от Полша и от други бивши комунистически страни. Изследвания показаха, че около 800 000 британци живеят в Испания, а 250 000 във Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?