Британските власти разследват антисемитизъм в Лейбъристката партия

Британските власти разследват антисемитизъм в Лейбъристката партия

Лондонската полиция съобщи, че е започнала наказателно разследване по обвинения в антисемитизъм в Лейбъристката партия - основната опозиционна парти в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Полицията посочи в комюнике, че на 4 септември е получила досие с документи, предоставено от радио Ел Би Си.

"Съдържанието беше проучено от специализирани агенти и по някои от твърденията в тези документи започна наказателно разследване", обясни полицията.

До Ел Би Си изтекла информация от вътрешно досие на Лейбъристката партия, обхващащо 45 случая, включително изказвания, насаждащи омраза, публикувани от членове на партията в социалните мрежи.

Радиото предало досието на началничката на Скотланд ярд Кресида Дик. Полицията е работила в контакт с Кралската прокурорска служба, преди да бъдат предприети съдебни действия.

Лейбъристката партия е изразила готовност да сътрудничи на следователи.

"Лейбъристите разполагат с утвърдена система за разследване на жалби за предполагаеми нарушения на партийните правила от страна на членове на партията. Всеки, който се смята за жертва на нарушение, трябва да подаде сигнал в полицията", заяви партията, на която в последните месеци често се налагаше да се защитава от обвинения в антисемитизъм.

Споделяне

Още от Европа