Брус Джаксън: Филчев вредеше на България

“Позицията на нашата организация винаги е била, че г-н Филчев е неподходящ да бъде на този пост. Затова сме доволни от факта, че най-накрая той е сменен”. Това каза президентът на американската неправителствена организация “Проект за демокрации в преход” Брус Джаксън пред Дарик радио.

“Филчев вредеше на България в опитите ѝ да се присъедини към Евросъюза и се превърна в пречка за реформите в правосъдната система и други важни за обществото сфери”, добави Джаксън.

Американският лобист обясни още, че по време на посещението си в САЩ миналата година президентът Георги Първанов е дал да се разбере, че е съвсем наясно с външните и вътрешните критики към Филчев и е обещал на този пост да дойде нов човек. Джаксън обаче добави, че новият главен прокурор Борис Велчев не е познат навън и че знае за критиките за липсата му на опит.

В последните години Брус Джаксън бе остър критик на корупцията във властта на България и нежеланието и невъзможността на правораздавателната система да се справи с нея.

Джаксън си навличаше нервните реакции на Върховната касационна прокуратура всеки път, когато открито критикуваше неадекватното поведение на висши магистрати по парливи въпроси на страната като корупцията във висшите етажи на властта, нереформираната съдебна система или политическите поръчки в нея.

Той бе наречен “вмирисано влечуго” и “мушморок” от близкия до Филчев прокурор Спартак Дочев.

Според Брус Джаксън има още какво да се направи срещу корупцията по високите етажи на властта. Той каза, че не вижда защо трябва да се отлага членството на България в ЕС и препоръча да се ускорят мерките и разследвания на всички нива в обществото срещу корупцията във властта.

“Гледаме много конструктивно на българското еврочленство. Смятаме, че много от проблемите, които има България, ще бъдат решени много по-лесно в самия Евросъюз. Нашият съвет би бил България да бъде приета в ЕС заедно с Румъния на 1 януари без възражения”, каза Джаксън.

Той препоръча да продължат разследванията за корупция с помощта на цялото общество и делата да продължат много години и след членството, когато, по думите му, ще България ще има още по-голям стимул да реши този въпрос.

Още по темата
Още от България