Брюксел предотврати одържавяването на софийския боклук

Брюксел предотврати одържавяването на софийския боклук

Разглеждането на проектозакона за управление на отпадъците на София е свалено от дневния ред на парламента в сряда, съобщи депутатът Яни Янев от НДСВ.

Спорният правителствен закон, с който се одържавяват дейностите, свързани с чистотата на София, мина на първо четене в края на май със съмнително мнозинство на БСП и ДПС. С цел да бъде приет на всяка цена и приложението му да започне преди изтичането на управленския мандат, проектът бе включен в програмата парламента през тази седмица, но по общо съгласие на председателския съвет на Народното събрание окончателното му обсъждане е отложено.

Според депутати почти е сигурно, че до гледането му повече няма да се стигне да края на мандата на парламента.

Законопроектът предвижда в държавния бюджет да постъпват всички средства от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Изпълнителната власт трябва също така да получи право на ползване до 20% от капацитета на регионалните депа.

За противоречия на проектодокумента с вече съществуващия Закон за управление на отпадъците в България, предупредиха опозиционни депутати, а и от Брюксел заявиха, че ако законът влезе в сила, България може да загуби предвидените евросредства за строеж на завод за боклука на София, тъй като според оперативната програма “Околна среда“ бенефициент на евросредствата може да са само общините.

Второ писмо от ЕК в този дух е пристигнало само преди няколко дни в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), призна в по-късно в сряда зам.-екоминистърът Чавдар Георгиев. Според него обаче в Брюксел не били обърнали внимание на това, че в проектозакона е отбелязано, че Столична община остава бенефициент по оперативна програма "Околна среда", въпреки че ѝ се изземат дейностите по еправлението на отпадъците. По думите на Георгиев това не представлявало проблем. 

Представителят на дирекция "Регионално развитие" В ЕК Карстен Расмусен обаче заяви, че в Брюксел не искат да се сменя собствеността върху бъдещия завод за изгаряне на столичните отпадъци, а това не може да се гарантира с текст, че общината остава бенефициент по ОПОС.

"Не е сега моментът за спорове между Столичната община и правителството за боклука", посочи Расмусен. Той предупреди, че ако съоръжението за битовата смет на София не се изгради в срок, това ще доведе до санкции от Европейския съюз, които ще се плащат зо приключване на поректа.

Реализацията му обаче се забавя все повече заради недоразумения между Столична община и Министерството на околната среда иводите относно съфинансирането на завода. По оперативната програма са отпуснати около 81 млн. евро, а останалите 102 млн. трябва да осигури общината. Тя обаче може да осигури само 52 млн. евро чрез кредити, но това е максимумът според закона за общинските дългове. Държавата беше обещала да осигули от националния бюджет необходимите още 50 млн. евро, но сега се оказва, по думите на Чавдар Георгиев, че трябва общината да ги поиска от министерството на финансите с официална обосновка.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?