Брюксел стана домакин на Ден на добрата новина от България

Ден на добрата новина от България се провежда в петък в Брюксел по инициатива на националното движение "България си ти" под координацията на Бриджит Чарнота, бивш ръководител на екипа за България в дирекция "Разширяване" на Европейската комисия до присъединяването на нашата страна към ЕС през 2007 г. В проявата участват представители на обществените, културните, научните и деловите среди в България.

Чарнота заяви, че все още от България често се чуват лоши новини, но един ден образът на страната ще бъде изчистен и ще изпъкнат цялата красота и съзидателност, скрити от картината на бъркотия. За да стане това обаче, са нужни по-малко думи и повече действия, смята тя.

По-късно пред журналисти Чарнота коментира, че Денят на добрата новина на България в Брюксел е добър момент да се покаже, че "вие, българите, не сте част от тези лоши неща, а сте хора с таланти, както се видя от проектите, които бяха представени". "Разбирам добрата новина като нещо, което не е средство, с което да се хвалим самите себе си или да платим на някой чужденец да ни хвали, а да показваме резултати и да показваме какво можем”, допълни тя.

"Бях в София, когато ми хрумна идеята за Ден на добрата новина от България в Брюксел, говорих с журналисти и исках да ги предизвикам. Те първоначално се изсмяха. Мисля, че е добра инициатива, нищо, че е дошла от мен, защото от време на време трябва да се чувствате добре като българи”, каза още Бриджит Чернота.

Посланикът на България в Белгия Веселин Вълканов изрази надежда посоката на лошите български новини да бъде променена. Изминалите двайсетина години не бяха лесни за нас, имаме постижения, но животът ни бе труден и объркан, коментира посланикът.

Не успяхме убедително да приложим необходимите реформи, свързани с ЕС и НАТО, не ги приехме за необходимост. Липсват ни самочувствие и мотивация. Когато постигнем нещо, бързо го забравяме, а така няма как другите да ни уважават, посочи дипломатът..

Често хората са привлечени от лошите новини, но като всяка небалансирана диета, прекаляването с такива данни може да влоши здравето, смятат организаторите.

Евродепутатът Евгени Кирилов посочи, че чрез подобни дни на добрата новина за България можем да привлечем повече европейци да започнат да казват "ние". "Това не е пресилено, защото историческото, културно и природно богатство и наследство, което имаме е не само на България, то е общоевропейско“, смята той.

Според него без добри новини, които да излъчваме към външния свят, страната ни ще остане в периферията. "Тази инициатива трябва да ни мотивира и да не бъдем като чужденци в собствената си държава, а да помагаме нещата да се променят в положителна посока. Перифразирайки Кенеди, искам да завърша, че не трябва да чакаме какво България ще направи за нас, а да помислим какво ние можем да направим за България", посочи още Евгени Кирилов.

Споделяне

Още от България