Брюксел уличи Амазон в нарушаване на конкуренцията онлайн пазара

Техногигантът обави, че не е съгласен с решението на Брюксел

Брюксел уличи Амазон в нарушаване на конкуренцията онлайн пазара

Технологичният гигант "Амазон" е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно, съобщи във вторник Европейската комисия. Брюксел изпрати до компанията възраженията относно използването на "чувствителни" данни на продавачи от трети страни и откри разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргарете Вестагер, потвърждавайки по този начин информация на "Файнешъл таймс" от по-рано през деня.

За да се стигне до този извод, ЕК е анализирала около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че "в реално време систематично се подават в алгоритмите на Amazon "много подробни данни", според които компанията основава своите бизнес решения, особено по отношение на нейните продажби на продукти.

"Амазон" трябва да отговори на изявлението през следващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията.

Брюксел започна да проучва Amazon през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Amazon е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните приходи в световен мащаб, която глоба може да възлезе на милиарди долари.

Компанията Amazon.com обяви, че "не е съгласна" с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция.

"Не сме съгласни с предварителните твърдения на Европейската комисия и ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че ЕК има точно разбиране на фактите", се казва в изявление на компанията.

Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно.

Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своята позиция по делото в устно изслушване.

Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на "Гугъл" (Google) през предходните години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес