БСП: Държавата да премести плащанията си от СИБанк към ББР

БСП: Държавата да премести плащанията си от СИБанк към ББР

Социалистическата партия поиска Цветелина Бориславова да обяви имотите, активите и фирмите, които притежава, както и какви обществени поръчки са спечелени от нейни фирми от юли досега, т.е. по време на управлението на премиера Бойко Борисов.

БСП настоява състоянието на шефката на Надзорния съвет на СИБанк да бъде обявено в качеството ѝ на човека, който живее с Борисов.

Като антикризисна мярка БСП предлага средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие (ББР).

Секретарят на БСП и депутат от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви пред репортери в сряда, че от отчета за 2008 г. съдят, че Бориславова притежава активи за около един милиард лева, "което я прави най-голяма антикризисна мярка в България."

Според изчисленията на социалистите, Бориславова е печелила по 200 000 лева на ден в периода, в който сегашният премиер е бил главен секретар на МВР.

От 2001 до 2005 г. Цветелина Бориславова се е сдобила от Славчо Христов с 37 % от СИБанк. Тези 37 % се равняват на около 300 млн. лв, което означава, че тя всеки ден е печелила по 200 хил. лв. на ден, посочи Кутев. Той определи Бориславова като "българската Пепеляшка".

"Аз смятам, че няма човек в историята на България, който да е участвал в публичното управление и да може да се похвали с толкова богати роднини", добави Кутев.

БСП искат Бойко Борисов и Бориславова да обявят каква е собствеността им, защото в имотната декларация на премиера пише, че притежава само 120 хил. лв.

Червените искат още да бъдат обявени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила, откакто Бойко Борисов е министър-председател.

Една от поръчките, за която се знае, е тази за отпечатването на винетките. Конкурсът бе спечелен от "СИБанк" и "ВИП Секюрити" като поискаха комисионна в размер на 4.75% от приходите от продажба на винетки, които възлизат на около 200 милиона лева.

Социалистите искат като антикризисна мярка средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие. Така ще се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити, смятат от БСП.

Кутев изтъкна, че в СИБанк продължават да стоят парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР. Пренасянето на парите на всички държавни предприятия от СИБанк в ББР е нещо, което рязко ще подпомогне икономиката в период на криза и ние настояваме това да стане веднага, добави депутатът.

БНБ настоя да не се въвличат банки в междупартийни нападки

Няколко часа след изказването му последва гневна реакция на БНБ. Оттам заявиха, че "всеки опит една или друга банка да бъде въвлечена в междупартийни нападки пряко вреди на банковата система."

От БНБ отбелязват, че се атакува голяма банка като СИБанк с опит на пазара над 15 години, с активи над два милиарда лева и със солиден мажоритарен собственик като "KBC груп", авторитетна банково-застрахователна група в Белгия.

"Особено неуместен аргумент за тази атака е, че преместването на бюджетни средства от една в друга банка ще допринесе за кредитирането на малкия и средния бизнес. Това твърдение показва непознаване на функционирането на банковото
посредничество, тъй като всички средства, постъпващи по приходни сметки на бюджетни организации като НАП, Агенция "Митници" и др. са транзитни и в края на работния ден се централизират в сметки на републиканския бюджет в БНБ", се посочва в съобщението.

Миналия месец депутати се интересуваха от въпроса къде се депозират парите на държавни предприятия и фирми. По този повод министърът на финансите Симеон Дянков съобщи пред парламента, че над 60% от средствата на държавни дружества, които са депозирани в банки, са вложени в три кредитни институции.

Това са Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и ЦКБ.

Дянков очакваше да получи актуален отчет къде и колко са депозираните средствата на държавните предприятия, като информира, че при встъпването му в длъжност през лятото на 2009 г. са били 1.4 млрд. лв.

Новият отчет трябваше да покаже и това, когато са изтекли сроковете на депозити и банката е сменена, по какви критерии държавните предприятия са избрали новата банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България