Съмнения, че правителството е посочило Хизбула под външен натиск

БСП и "Атака" видяха заплаха за националната сигурност

Йордан Бакалов: Външният ни министър може би не осъзнава какво точно трябва да върши

Сн. БГНЕС

Решението на управляващите да посочат Хизбула за организатори на атентата в Бургас бе разкритикувано от опозицията, като от БСП и "Атака" обявиха, че то създава заплаха за националната сигурност, а от Синята коалиция атакуваха външния министър Николай Младенов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че решението е направено под външен натиск

 

"Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече - кой ще я плаща. Бойко Борисов каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани", посочи Станишев.

 

Според него от чутото на КСНС не става ясно кой стои зад атентата. Освен това за пръв път от 10 годни участниците в съвета не са се запознали предварително с докладите на институциите.

 

"Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани", каза Станишев.

 

Депутатът Йордан Бакалов от Синята коалиция коментира, че "на този етап външният ни министър може би не осъзнава какво точно трябва да върши". Според него докладът на външният министър е бил доста повърхностен и по никакъв начин не са били засегната обстановката, която е свързана с Близкия изток, и резултатът, който може да даде спрямо нашата национална сигурност и икономика.

 

"Притеснява ме повърхностното отношение и държание, както и това, че ръководителят на изпълнителната власт си задава въпроса защо са ни нападнали, при положение, че са минали над шест месеца от извършването на атентата и при положение, че по Конституция той ръководи нашата национална сигурност”, допълни Йордан Бакалов.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък директно отхвърли "тезата, съобщена от вътрешния министър Цветан Цветанов, че организацията Хизбула стои зад атентата на летище Сарафово".

 

Именно по тази причина докладът на Цветанов не бе приет от председателите на нито една от парламентарните групи извън тази на ГЕРБ, се посочва в позиция на "Атака".

 

Според Волен Сидеров с това необосновано твърдение управляващите вкарват България в опасна игра и изпълняват политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон.

 

Сидеров смята, че първите държавници откриват фронт срещу България и последиците от това са непредвидими.

Споделяне

Още по темата

Още от България