Станишев иска извинение от лидера на ЕНП Жозеф Дол

Сергей Станишев

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев настоява за пълно и незабавно извинение от лидера на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Жозеф Дол, съобщи пресцентърът на БСП в четвъртък.

Повод за искането е очевидно репликата на Жозеф Дол от предишния ден по повод позицията на Станишев за връзката между Хизбула и атентата в Бургас и появата на тази позицията на официалния сайт на ливанското шиитско движение. Материалът бе качен под заглавие "Българската опозиция отхвърля обвиненията срещу Хизбула за взривяването на автобуса; управляващите следват Израел". В публикацията се цитира Станишев, че намесването на Хизбула в нападението в Бургас е слабо обосновано и заплашва националната сигурност, а правителството повтаря позицията на Израел по въпроса.

По-късно в сряда председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол заяви, че е изключително разтревожен, че лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е заел "страната на Хизбула в дебата след обсъждането от вчера, както може да се прочете на официалната страница на организацията".

"Изкривяването на думите ми от страна на Жозеф Дол е една жалка постъпка, за която аз настоявам той да се извини изцяло и незабавно", заявява Станишев, цитиран от своя пресцентър. Той отбелязва, че ако Дол си беше направил труда да провери фактите, щеше да види, че дори членове на собствената му Група, тази на ЕНП, се колебаят да подкрепят правителството на Борисов за позицията, заета след заседанието на КСНС.

Според лидера на ПЕС има известна ирония в това, че в деня, в който Европейският парламент дебатира върховенството на закона и медийната свобода в България, г-н Дол допусна онези грешки, които предизвикаха загрижеността на ЕП.

"Може би г-н Дол е бил наплашен да направи такова скандално изявление лично от Борисов. Ако това е така, той лично се е докоснал до тактиките, използвани от нашето правителство. Надявам се г-н Дол да бъде любезен и да се извини за своите действия", добави Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България