БСП и ДПС отново нападнаха здравния министър и реформата

БСП и ДПС разкритикуваха за пореден път в петък действията на здравния министър Божидар Нанев и предприетата от него реформа в болничния сектор. Повод стана интервю на Нанев пред Ройтерс.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че здравното министерство се опитва да замаже казаното от министъра в интервюто, че е възможна приватизация на държавни болници.

В четвъртък Ройтерс публикува интервю с Нанев, в което той казва, че българското правителство вероятно ще започне програма за приватизация на държавните болници през 2010 година и е възможна промяна в забранителния списък, в който попадат те. От здравното министерство обаче отрекоха да се готви продажба на болници и казаха, че е възможна грешка при превода.

"Ако при управлението на десните имаше приватизация на икономиката, сега правителството на ГЕРБ осъществява приватизация на публичния сектор”, каза Станишев. Той каза, че БСП остава на позициите си, че здравните услуги са приоритет на държавата.

От левицата смятат, че здравната реформа, която ще прави новото правителство, не е планирана и няма никаква стратегия. От БСП ще предложат критерии за обявяване на защитени болници и ще настояват част от резерва в НЗОК да бъде използван за подобряване на качеството на здравната услуга. При управлението на тройната коалиция също голяма част от бюджета на НЗОК остана блокиран като резерв в БНБ.

От ДПС пък обявиха, че ще внесат проекторешение за спиране на болничната реформа. От партията предупредиха, че ако бъдат осъществени настоящите намерения на правителството за закриване на обществени болници, това ще лиши голяма част от населението от правото да има свободен достъп до лечение. ДПС сигнализира, че особено тежко е положението на психо- и онкодиспансерите и имало вероятност да се стигне до тяхното закриване.

"Настоящото ръководство на МЗ не е предвиждало и не предвижда приватизация на държавни болници. В намеренията за преструктуриране на лечебните заведения не се включва закриване на онкологични или психиатрични диспансери", заявиха от здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България