Директори на общински и частни болници подготвят национален протест

Директори на общински и частни болници подготвят национален протест

Общински и частни болници подготвят национален протест срещу държавната политика в сектора, стана ясно в понеделник. Инициативен комитет е събрал над 100 000 подписа на граждани от цялата страна против обричането на болници на фалит чрез административни мерки. Подписите ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Лекарите и медицинският персонал дават на правителството срок до 15 февруари да отговори на поставените от тях искания - премахване на условието на НЗОК за двама специалисти по клинична пътека, премахване на делегираните бюджети и връщане на бюджета за здравеопазване от миналата година. Здравният министър Божидар Нанев обаче даде да се разбере, че отстъпление от заложените критерии не може да има, а заместникът му Валерий Митрев обяви старта на невиждани до момента проверки в болниците.

В същото време Нанев призна, че до края на годината може да бъдат закрити няколко десетки лечебни заведения.

От инициативния комитет, подготвящ лекарския протест, внасят и жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Според лекарите с делегираните бюджети се нарушава Законът за защита на конкуренцията, тъй като към различните болници се прилагат различни условия, а пък всички те са търговски дружества. Бюджетите на университетските болници са почти на сто процента спрямо приходите им от миналата година, а на общинските и частните болници са орязани наполовина и дори повече, заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Хасковската болница със запорирани сметки

Сметките на многопрофилната болница в Хасково са блокирани заради дълг на лечебното заведение към фирмата, която извършва прането и стерилизацията на консумативи на болницата. Управителят на болницата д-р Тодор Пандов съобщи, че дългът е 83 000 лева.

Фирмата е собственост на чичото на един от бившите управители на болницата д-р Ясен Янев.

Пандов каза, че се водят преговори с фирмата и очаква до 10 дни проблемът да бъде решен. Болницата има дългове за над 5.5 млн. лева като голяма част от тях са за лекарства.

Според Кацаров около 160 болници предстои да бъдат закрити заради делегираните бюджети. Делегираните бюджети на тези болници за 2010 година представляват едва 40% от заработените средства за миналата година. Кацаров посочи, че тези средства са крайно недостатъчни и с тях директорите на болници не могат нито да платят заплатите на персонала, нито да се разплатят с доставчиците, които вече отказват снабдяване с лекарства. "Всичко това ще доведе до фалит на болниците", коментира Кацаров.

В същото време експертът от НЗОК Ивайло Ваклинов съобщи, че намалението на бюджетите на болниците за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година е с 35-40 на сто, като няма болници с увеличен бюджет. Намалението на средствата е съобразено с намалението на бюджета на Здравната каса, обясни Ваклинов и отрече да има тенденциозно отношение при определянето на бюджетите на различните видове болници.

Кацаров каза, че всички общински и частни болници стоят зад планувания протест и действията им нямат нищо общо нито с Българския лекарски съюз (БЛС), нито с която и да било партия. По-рано здравният министър Божидар Нанев изрази подозрения, че в протестите срещу закриването на болници в редица населени места има политически елемент.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев съобщи, че започват серия от проверки в лечебните заведения. Една от проверките ще бъде на сключените договори на болниците с районните здравни каси. "За да не се спекулира с това как са сключвани те, две районни каси ще проверяват договорите в района на трета", обясни Митрев. Втора проверка ще се прави от Агенцията за медицински одит към здравното министерство, трета – от представители на лекарската гилдия по специалности, четвърта – от Националната агенция за приходите (НАП), пета – под формата на мониторинг от пациентски организации. Ще има и социологически проучвания сред пациентите.

Нанев пък обясни, че отчетените разходи над размера на делегираните бюджети ще се заплащат след проверка на съответните болници в срок от 1 месец след отчитане на дейността. За целта ще бъдат въведени нови договори за лечебните заведения и здравната каса.

"Целта не е да се наказват медицинските специалисти, а да се следи за защитата на правата на пациентите", обясни Нанев.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?