Борисов: Който го е страх от кръв, да се подложи на безкръвна операция

Борисов: Който го е страх от кръв, да се подложи на безкръвна операция

Премиерът Бойко Борисов откри в четвъртък нова ангиографска лаборатория в Националната кардиологична болница в София и я представи като илюстрация на предприетата от правителството здравна реформа. Тя според премиера цели пациентът да се лекува в болници, където се предоставя качествена и ефективна медицинска помощ.

"Всеки, който го е страх като мен от инжекции, от рязане, от кръв ще може да се подложи на такава безкръвна операция. С новата апаратура ще се прави разрез в размер на 1.5 милиметра, вместо старите операции, при които като ярета ги режеха по средата", обясни премиерът ползата от новата лаборатория. С новата апаратура, която е на стойност 1.1 милиона лева, ще се извършват процедури за лечение на заболявания на коронарните съдове и вродени сърдечни дефекти. Капацитетът на втората ангиографска лаборатория е 30- 35 души на ден. Борисов разкритикува онези, които виждат в здравната реформа само закриване на болници.

"Когато слагате етикети, че ние закриваме, унищожаваме, обричаме хората на гибел - това не само, че не е вярно, но е и точно обратното. Всеки път, когато откриваме нови отделения, ние ги откриваме с най-съвременната в света апаратура. Даваме много пари, но правим същото лечение като в Европа или в Америка", обърна се той към журналистите.

"Вместо да има само табела "болница” и от там гражданинът да бъде препращан пак тук, а ние да сме похарчили и за там пари, ние искаме да направим такива центрове, че човекът може да е от Варна, Бургас, Силистра, но като дойде тук, ще се върне излекуван. Защото в противен случай той ще търси връзки и накрая пак ще дойде тук”, обясни Борисов.

Междувременно здравният министър Божидар Нанев съобщи, че близо 250 лекари от 17 области на страната са изявили до момента желание да работят в новосъздаващите се спешни кабинети. Те имат за цел да посрещнат нуждите на хората в населените места, които ще останат без болници.

Спешните кабинети към филиалите за спешна медицинска помощ трябва да заработят от 1 февруари и миналата седмица министърът обяви, че ще се дават по 100 лева за 12-часови дежурства. Сред желаещите да дават дежурства има и много фелдшери. Нанев съобщи, че на много места графиците са готови и дежурствата могат да започнат. Той посочи, че приоритет ще имат регионите, където болниците са сключили по-малко договори за работа с НЗОК.

В Бургаска област 17 лекари са изявили желание на дават дежурства, във Велико Търново - 38, във Видин – 24, в Добрич – 10, в Кърджали – 13, в Кюстендил – трима, в Перник – 26, в София област – трима, в Хасково – 1, в Шумен – 38, в Ямбол – 11. В Плевен 11 лекари са пожелали да дават спешни дежурства, а освен тях 83 лекари от щатния състав на центъра за спешна медицинска помощ. В Стара Загора 45 лекари от филиалите на спешната помощ са пожелали да дават дежурства, както и 38 лекари-специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България