БСП и ДПС трескаво редят кандидати за областни, Орешарски само ще ги назначи

Заседание на областни управители на ГЕРБ

Управляващите партии БСП и ДПС, които на теория не се намесват в кадровия подбор на експертния министър-председател Пламен Орешарски, от няколко дни трескаво избират кандидати за областни управители, които Орешарски просто ще трябва да назначи.

Самият премиер обяви в едно от първите си интервюта, че областните управители ще бъдат сменени, защото назначенията им са политически. Действително всички действащи до момента областни бяха избрани и сложени от ГЕРБ, както предишните представители на централната власт в областите също бяха партийни назначения по договорката на трите партии в коалицията БСП - НДСВ - ДПС.

Левицата остави задачата за избора на кандидати за областни на местните партийни организации. ДПС направи същото. И двете партийни централи обаче ще имат решаващата дума в избора.

Във вторник станаха известни някои от имената на кандидатите за областни управители, излъчени от левицата, а за някои области - и от ДПС.

В Кърджали местната организация на БСП предлага за областен кандидат-управител банкерът Бисер Николов. Той е бил втори в листата за народни представители в 42-ото НС на "Коалиция за България" от гражданската квота. Николов е зам.-шеф на клона на Първа инвестиционна банка в Кърджали.

ДПС е номинирало за негови заместници юриста Муса Сеидахмед Юсуф.

Според движението не е имало договорености между БСП и ДПС за ръководството на областта. Според местния лидер на движението Бахри Юмер, от Министерския съвет в пряк разговор с него са поискали ДПС да излъчи човек с юридическо образование за тази длъжност. С това обстоятелство Юмер аргументира липсата на консултации с БСП.

От партийния офис на социалистите са подчертали пред БГНЕС, че няма да допуснат пазарлъци за постове и не са поискали номинация от ДПС за екипа на областния управител.

Областният съвет на БСП в Сливен е предложило зам.-кмета на града Корнелий Желязков да бъде назначен за областен управител. Кандидатурата му е била подкрепена единодушно от общинските организации на БСП от четирите общини в областта - Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица.

В Плевен областният съвет на БСП е избрал за поста администратор на областта Мирослав Николов Михайлов, който е председател на общинския съвет на БСП в Червен бряг. Той е получил най-голямата подкрепа в конкуренция с бившия депутат Радослав Илиевски, Илиян Йончев и бившия областен Цветко Цветков.

Сложна партийна комбинация е разиграна в Пловдив. Изпълняващият длъжността областен управител Георги Игнатов е подал молба за напускане на ГЕРБ, предаде пловдивският сайт Plovdiv-Online, като се позова на областния лидер на партията и кмет на Пловдив Иван Тотев.

Причината обаче е по-интересна. Според сайта Игнатов се е договорил с ДПС да стане областен от квотата на движението, като договарянето за поста се провело директно на най-високо равнище в ръководството на ДПС. Движението смятало да наложи тази кандидатура на Орешарски.

Самата БСП в Пловдив има три кандидатури за поста, като и трите не са сигурни. Това са на лидера на БСП в Пловдив и мажоритарен собственик в Пловдивския панаир Георги Гергов, на бившият данъчен шеф и близък до Гергов Георги Търновалийски и на бившия шеф на панаира, когато все още беше преобладаващо държавен и Николай Радев. Съпругата на Радев Нина Радева бе зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още по темата

Още от България