Орешарски:Киев да води по-интеграционна политика

БСП пак пробва да прокара в НС позиция срещу санкции за Русия

Янаки Стоилов призова за изпращането на умиротворителни сили в Украйна

Янаки Стоилов

БСП отново ще се опита да прокара в парламента обща позиция срещу санкции за Русия, след като предишния опит бе бламиран от ДПС. Това стана ясно след заседанието на парламентарната външна комисия в сряда.

 

Председателят на комисията Янаки Стоилов от БСП съобщи, че е представил проектодекларация и въпросът не може да бъде отлаган, защото "това ще се тълкува като бягство от изразяване на ясна позиция".

 

"Противопоставяме се на налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС и отделни страни, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като "Южен поток”, които са важни за България и други държави-членки на ЕС”, обясни Янаки Стоилов.

 

Позицията ще бъде обсъдена на ново заседание на комисията в четвъртък заради искането на ДПС и ГЕРБ да се запознаят парламентарните им групи с документа. В края на март партиите не успяха да стигнат до съгласие за общо становище. ГЕРБ и ДПС не приеха предложението в него да има текст срещу санкции за Русия, каквото бе желанието на БСП и "Атака".

 

"Необходимо е ние да изразим силната си загриженост за сигурността на населението, включително българската общност в засегнатите от увеличаващите се размирици в Донецк, Луганск и Одеса, да обърнем особено внимание на дестабилизацията на Европа от конфликта в Украйна и отражението на кризата в България", коментира още Стоилов, като обясни, че позицията може да бъде приета и само на ниво комисия.

 

Правителството вече обяви, че не подкрепя налагането на икономически санкции срещу Русия на европейско ниво, като подобна позиция имат и други страни от ЕС. Дебатът обаче все още е активен, като за "червена линия" се смята нахлуване на руски войски в Украйна или непризнаване на резултатите от президентските избори в страната.

 

"В ЕС започват да звучат по-разумни гласове... По-категорично се правят изявления от водещи политици в рамките на ЕК и политици на водещи държави, които са поне резервирани към по-нататъшни широкомащабни икономически санкции”, посочи oще Стоилов.

 

Премиерът Пламен Орешарски коментира от своя страна, че няма промяна в позицията на кабинета му - България призовава двете участващи страни да се въздържат от провокации, а властите в Украйна - да водят по-интеграционна политика.

"Да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на конфликта, а не на други конфронтационни начини", каза Орешарски.

Янаки Стоилов коментира още, че ескалацията на напрежението в Украйна води страната към гражданска война.

"Настояваме властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайно десни неонацитски групи. Очакваме управляващите да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира зачитане на правата на всички граждани, включително на лицата от българската общност в Украйна”, каза Стоилов.

Той се обяви за възобновяване на четиристранния женевски диалог, въпреки че Русия отхвърли подобна възможност.

Според Стоилов в рамките на подобен диалог може да се обсъди възможността за разполагане на умиротворителни сили с мандат на Съвета за сигурност на ООН, съставени от страни, които не са въвлечени в конфликта. Те ще трябва да осигурят разоръжаването и разпускането на паравоенните формирования.

Споделяне

Още по темата

Още от България