БСП, "Патриотичният фронт”, АБВ и ДПС са с най-много кандидат-депутати, агенти на ДС

БСП, "Патриотичният фронт”, АБВ и ДПС са с най-много кандидат-депутати, агенти на ДС

"БСП лява България” е излъчила като кандидат-депутати 13 бивши сътрудници на Държавна сигурност, "Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” – 12 сътрудници, АБВ и ДПС – по 11 сътрудници. Това става ясно от проверка на Комисията по досиетата.

Проверката е обхванала 2996 души от 5232 регистрирани за изборите. Останалите 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след юли 1971 г. и към закриването на тоталитарните служби не са били навършили пълнолетие, за може да бъдат вербувани.

В сравнение с изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. броят на агентите на ДС сред кандидат-депутатите е намалял с 38 души, но много от сегашните кандидати с досиетата са водачи на листи от партии, които имат реален шанс да намерят място в новия парламент, отбелязва специализираният сайт desebg.com.

Общият брой на установените сътрудници в листите е 98 души. Установено е и още едно лице, но името му не е обявено, тъй като то е вербувано преди да навърши пълнолетие и в този случай законът не позволява разгласяването на факти около него.

"България без цензура”е издигнала 9 сътрудници на ДС, ГЕРБ - петима, "Атака” - четирима.

Реформаторският блок и коалиция "Десните” – по 1 сътрудник. Присъствие има и в листите на "Партия на зелените” – шестима.

Останалите агенти са излъчени от други партии и коалиции като "Левицата и Зелена партия” – 6 сътрудници, партия "Нова алтернатива” – 6 сътрудници и др.

Сред по-известните имена на агенти на ДС, някои от които са излизали и при предишни проверки, са Ахмед Башев, Велизар Енчев (Патриотичен фронт), Добромир Задгорски, Красимир Каракачанов, Лютви Местан, Недим Генджев (бивш главен мюфтия, сега кандидат-депутат от "БСП - лява България"), футболният треньор Пламен Марков (Движение 21), Рамадан Аталай, Стефан Солаков, Румен Гечев, Таско Ерменков.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014