БСП поиска от кабинета до средата на юли да каже къде са вложени държавните пари

Янаки Стоилов

БСП поиска от премиера Пламен Орешарски до средата на юли да предостави публична информация къде са парите на държавните дружества и ведомства и при какви условия са предоставени. Това бе обявено в декларация на левицата, прочетена в петък от парламентарната трибуна от депутата Янаки Стоилов.

Поискана е информация за обществените средства - държавни и европейски, кои медии, колко и при какви условия са ползвали тези пари през последната година и половина.

Депутатите на Сергей Станишев поставиха задача пред Министерството на финансите да поиска информация за лица и фирми, които имат капитали и сметки в офшорни зони.

Правителството е длъжно да даде преди всичко категорични доказателства за решимостта си да изчисти публичната сфера от корумпиращите и задкулисни центрове на влияние, които през изминалите години тежко поразяваха основни сфери на политиката, подчерта Стоилов.

По нататък в декларацията се дава подкрепа на неотложните мерки на правителството, представени пред парламента от премиера Пламен Орешарски - увеличаване на обезщетението за отглеждане на деца между 1 и 2 години от 240 на 310 лв., на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лв., намаляване цената на тока от 1 юли, по-висока минимална заплата от 1 октомври, въвеждане на "швейцарското правило" за пенсиите от 2014 г. , както и спиране нарастването на пенсионната възраст и облекчаване възможностите за пенсиониране при недостиг на две години трудов стаж или възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес