"Комисията по досиетата не е направила нищо смислено"

БСП разкри конспирация срещу разузнаването и нарече престъпление изпълнението на закона

Левицата защити шефа на военното разузнаване, който отказва да предаде архивите на службата

Сн. БГНЕС

БСП засили натиска срещу военния министър Николай Ненчев заради решението му да изпълни законовите си задължения и най-накрая военното разузнаване да предаде целите си архиви на Комисията по досиетата. От левицата в четвъртък обявиха традиционно, че зад намеренията на Ненчев "стои Костов" и развиха конспиративна хипотеза, че идеята е да бъде "посегнато" на службата.

"Натискът върху служба "Военна информация" и намерението на министъра на отбраната Николай Ненчев за предаване на архива на службата на Комисията по досиетата е престъпление", заяви бившият военен министър и сегашен депутат от БСП Ангел Найденов.

Военното разузнаване трябва да предаде още над 30 000 архивни единици на комисията на Евтим Костадинов, но досега отказва да направи това. Служебният военен министър Велизар Шаламанов също се опита да разреши казуса, но директорът на "Военна информация"Веселин Иванов за пореден път каза, че службата е предала всички документи.

Шаламанов обмисляше да поиска смяната на Иванов, но в крайна сметка това не стана, след като против в аванс се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според неофициална информация Николай Ненчев, който се зарече да изпълни най-накрая Закона за досиетата и да предаде материалите, също обмисля отстраняването на Иванов.

Според Найденов върху Веселин Иванов има натиск чрез публичните изявления, които се правят от министъра на отбраната и изключва нещата да стигнат до оставката му.

Ангел Найденов коментира, че службата вече е предала всички документи, както самата тя твърди. Според Найденов сега натискът е да бъдат предадени данни и архивни дела за чуждестранни граждани, работили за българското разузнаване.

Преди дни парламентарният секретар в МО Пламен Даракчиев коментира, че чужди граждани, агенти на някогашните разузнавателни служби на БНА, няма да бъдат оповестявани публично, тъй като законът предвижда разкриването на принадлежност към тайните служби на режима само на български граждани.

Според депутата от БСП Атанас Мерджанов изявлението на министъра на отбраната Ненчев е противозаконно.

"Обръщаме внимание на главния прокурор да държи за стриктното изпълнение на закона за досиетата. Не е случайно, че когато горят тежки конфликти в близост до нашата граница, има тежки проблеми, какъвто е бежанската вълна, се посяга на една от най-важните, най-зрелите специални служби. Автор на тези инициативи са ДСБ, Иван Костов, Реформаторският блок , охотно подкрепяни от действията и мълчанието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия", заяви Мерджанов.

Той коментира още, че Комисията по досиетата не е направила нищо смислено "освен скандали преди и след избори и при определени назначения".

Освен военното разузнаване, Националната разузнавателна служба също все още не е предала всичките си документи. Двете служби не са изпълнили и задълженията си по чл. 3 т. 16 от закона, според който трябва да предоставят списъци за проверка с имената на директорите, заместник-директорите, директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори в тях.

От БСП се обявиха и срещу сливането на военното и цивилното разузнаване, каквото предложение има от страна на Реформаторския блок. От партията отново разкритикуваха правителството за намерението му да намали бюджета за отбрана.

Споделяне

Още по темата

Още от България