Военният министър обеща да предаде целите архиви на военното разузнаване

Николай Ненчев: Ще бъда безкомпромисен към опитите да се скрие истината за комунистическото ни минало

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев обеща да предаде на Комисията по досиетата архивите на военното разузнаване, за да стане ясно всичко, което се е вършило преди 1989-та година.

"Ще бъда безкомпромисен към всичко онова, което се опитва под една или друга форма да скрие истината за комунистическото ни минало. Имам волята да изпълня конституционните си задължения и, съгласно закона, ще предам досиетата от външното разузнаване, военното разузнаване, за да стане ясно всичко онова, което се е вършило. И аз съм убеден, че не е било вършено в името на българския народ, а в името на друга държава и друго разузнаване. Вие имате право да знаете истината и аз ще направя всичко възможно за това", каза Ненчев пред делегатите от националното събрание на ДСБ.

Комисията по досиетата няколкократно заяви, че служба "Военна информация" към Министерството на отбраната отказва да предаде целия си архив и да изпълни Закона за досиетата.

Директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов категорично отхвърли обвиненията, че подчиненото му ведомство задържа в нарушение на закона част от архива си, вместо да го предаде на комисията по досиетата. "Документи, които сме длъжни по закона за досиетата да предадем – всичко е предадено. Нито един документ няма, който да е останал в службата", заяви Иванов наскоро.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи обаче, че военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви. Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици.

Споделяне

Още по темата

Още от България