Без нито дума за протестите

БСП също заговори за "съгласие по националните приоритети"

Мнозинството готви промени в законите за енергетиката, горите, сигурността и за офшорките

Михаил Миков, Сергей Станишев, Янаки Стоилов

Месец и половина, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да преговаря с политическите си опоненти, за да се постигне съгласие по основните национални приоритети, от БСП също дадоха знак, че са готови на диалог.

Председателят на левицата Сергей Станишев обяви на пресконференция в сряда, че след ваканцията колегите му ще представят в парламента декларация за съгласие по националните приоритети. Същевременно нито лидерът на БСП, нито някой от останалите присъстващи представители на партията, не спомена нито дума за продължаващите повече от 70 дни протести с искане за оставка на правителството и предсрочни избори.

"Текстът ще бъде предоставен за обсъждане и на останалите парламентарно представени партии", каза социалистът, като побърза да уточни, че "декларацията не е форма на компромис или политическа сделка между БСП и ГЕРБ".

"Ще се опитаме да формулираме текст на декларация на парламента като институция по водещи национални приоритети. Готови сме на диалог, да чуем ако някоя от партиите в парламента има приоритети, които смята за важни, да включим и тях. Говорим за съдържание на политиката, която трябва да се прави от основната институция – Народно събрание", добави Станишев.

По думите му сред приоритетите ще намерят място "принципите за добро управление на държавата, които да прокарат ясна разделителна линия между държавата и икономическите интереси, независимо чии са".

"Втори елемент е търсенето на по-цялостно антимонополно законодателство, което ще защитава българските потребители и българските производители и ще създава ясна конкурентна среда. Третата тема е цялостна политика за преодоляване на демографския срив – грижа за майчинство, добро образование, намиране на работа. По тези теми ние сме готови да водим разговори с всеки. Промяната започна с вдигането на парите за отглеждане на дете до две години и с искането за увеличаване на парите за всяко едно дете, но това е само част от промяната, но тя трябва да е по-комплексна", изброи президентът на европейските социалисти.

Той добави, че важна тема била "как да оползотворим успешно членството на България в ЕС", пояснявайки, че "ние не търсим противопоставяне с предишното правителство – без съмнение нещо е направило, но много неща е пропуснало".

"Хайде да видим сега какво трябва да се направи за ускоряване на усвояването и какво трябва да направим за следващия финансов период. Пета тема е Изборният кодекс. Нужно е цялостно ново изборно законодателство, което да прекрати фалшификациите и манипулациите на изборния процес", каза още Станишев.

По думите на Янаки Стоилов примерният вариант на декларацията ще бъде представен на следващото заседание на Изпълнителното бюро на БСП, а след това ще бъде внесен в парламента, като целта била "да се поставят националните задачи, а не да се поставят допълнителни разделителни линии".

Промени в няколко основни закони

Лидерът на лявото крило в партията добави, че управляващото мнозинство в парламента ще подготви през следващия сезон промени в редица закони, свързани с сектор "Сигурност", енергетиката, горите, земеделието, както и с офшорните фирми.

"Заедно с партньорите от ДПС ще внесем Закон за фирмите, регистрирани в зони със специален данъчен режим, така че да се ограничи участието им в националната икономика и да се изключи в областите, в които се използват обществени средства – приватизация, концесии, обществени поръчки", обясни Стоилов.

"Наша предизборна цел беше да бъдат предприети действия за защита на българските производители, което означава по-широк и равностоен достъп на техните продукти до големите търговски вериги. Въпросът с тяхното работно време не сме го обсъждали", каза той по отношение на идеята на колегата му Спас Панчев хипермаркетите да не работят през уикенда, за да се стимулира средната и дребната търговия.

"Може би не сме се европеизирали в толкова голяма степен, колкото някои други държави, в които има значителни ограничения в работното време на големи търговски вериги поне в неделните дни. Този въпрос няма да бъде разделителен, по него няма да се създаде недоволство у българските граждани. На този етап са приоритет онези въпроси, които да засилят възможностите за българското производство и неговата реализация в най-различни форми – тържища за земеделска продукция, преработвателни предприятия и равностойни условия в търговските вериги, независимо кой е техният собственик", смята Янаки Стоилов.

Той изрази възмущение и от това, че "големите градове се превърнаха в градовете на МОЛ-овете, а не в градове на хармоничното развитие".

Станишев: Няма политическа чистка

По повод смените в ръководствата на държавния архив, фонд "Земеделие", Българската агенция за инвестиции, пътната агенция, Националния статистически институт и служба "Военна информация", Сергей Станишев отрече да става въпрос за политическа чистка.

"Има две заявени и подадени оставки – на директора на Държавен фонд "Земеделие" и от директора на Агенцията по инвестиции, на основата на които от правителството ще бъдат направени промени. В Агенция "Пътна инфраструктура" е реализирана промяна, като досегашният председател на Управителния съвет остава член на съвета... Част от промяната, която смятаме, че трябва да бъде реализирана, е и кадрова промяна. Дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение на този етап", коментира лидерът на БСП.

Колкото до подмяната на почти всички областни директори в системата на МВР социалистът припомни, че през 2009 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов направи същото. Станишев не пропусна и да нападне журналистите в типичния за Бойко Борисов стил: "Защо тези медии, които сега говорят за политическа чистка, тогава мълчаха? Или когато министърът на земеделието обяви в парламента, че всички директори на изнесените звена на министерството са сменени за един ден, защо мълчаха?"

Парламентарният шеф Михаил Миков пък анонсира предстоящи промени в Правилника на Народното събрание, с които да се засили контролът над регулаторните органи. Има и идея повечето заседания на парламентарните комисии да се предават пряко.

"Акцент в работата на Народното събрание ще са и новите форми на парламентарен контрол – отчетност на правителството пред парламента, блиц-контрол. Това е част от връщането на доверието към институциите", обобщи Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?