БСП-София поиска спиране на продажбата на Общинска банка

БСП-София поиска спиране на продажбата на Общинска банка

Общинските съветници от БСП в София се обявиха в сряда за спиране на процедурата по продажбата на мажоритарния дял на Столичната община в Общинска банка. Мотивът им е, че  има само един кандидат - лихтенщайнската компания "Новито опортюнитис", а кметът Йорданка Фандъкова обещала да се спази принципа за конкурентно начало при сделката, която бе с начална цена 45.6 млн. лв.

"Или процедурата трябва да бъде прекратена и обявена отново, или да се удължи срокът за подаване на оферти", каза лидерът на левицата в София Калоян Паргов.  По думите му социалистите по принцип са против продажбата на подобен ценен актив.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че с дял от 67.6% бъдещият собственик преодолява блокиращата квота и ако поиска, ще може да увеличи капитала на банката, с което да я направи голяма. Заради това и БНБ, и ДАНС трябвало да проверят и докладват кой стои зад въпросната компания.

В отговор на БСП в кулоарите на парламента изявление направи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ). Той каза, че  решението за Общинска банка е взето след оздравяването ѝ и с презумпцията, че общината не трябва да се занимава с банкова дейност. Той каза още, че процедурата е продължила 60 дни, както изисква законът, но макар че са публикувани обяви във водещи икономически издания по света, се е явил само един кандидат.

"Общинският съвет може да вземе решение, че е съгласен да се извърши сделката, но единствената институция, която може да я верифицира, е БНБ", разясни още Герджиков.

Очаква се такова решение да бъде взето на 21 декември, а социалистите да гласуват против.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес