"Да, България" призова БНБ да си свърши работата по сделката за Общинска банка

"Да, България" призова БНБ да си свърши работата по сделката за Общинска банка

Движение "Да, България" призова Българската народна банка (БНБ) да изиска всички необходими документи за реалните собственици на кандидат-купувача на 67.646% от капитала на Общинска банка. Движението настоява и да се проучи произходът на средствата, които регистрираният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис", ще плати за сделката.

Фондът, за чиито крайни собственици са обявени трима австрийски граждани, реално може да се притежава от неизвестни към момента лица. Офертата от него беше единствената постъпила в процедурата по приватизация на дела на Столична община в банката. Сделката беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и Столичния общински съвет в края на миналата година и сега се чака решението на БНБ.

От обявяването на процедурата до одобряването ѝ от две от трите институции, през които трябваше да мине, минаха около 3 месеца. "На нито един етап от тази процедура никоя отговорна общинска или държавна институция не е положила усилия да провери кой всъщност стои зад фонда", смятат от "Да, България". От там припомнят, че фондът е създаден края на юли 2017 г., първоначалният му капитал е минимален, а пълната сума от 25 млн. евро, покриваща продажната цена на Общинска банка, е направена едва в края на ноември 2017 г., а източникът е неясен.

"Народната банка трябва да изиска пълната информация и да разкрие реалните собственици на купувача", настояват от "Да, България". Те призовават управление "Банков надзор" на БНБ да поиска списък на всички инвеститори във фонда, декларации за краен бенефициален собственик за юридическите лица, данъчни декларации за физическите лица, доказващи наличността на средства, заверени финансови отчети на юридическите лица. Настояват да се искат и декларации за произход на средствата, включително, че не са заемни, извлечения от банковите сметки на всеки инвеститор, показващи трансфера на средствата за участие в капитала на фонда, договори за управление на фонда, договори или споразумения за бъдеща продажба на дялове от фонда, актуални справки от съответните регистри за обезпечения и залози в съответните юрисдикции, касаещи дяловете на фонда и дяловете и акциите на юридическите лица, притежаващи дялове във фонда.

"Вярваме, че тази информация е адекватна за установяването на инвеститорите и механизмите на контрол на кандидат-купувача на Общинска банка и разчитаме на добросъвестността и професионализма на "Банков надзор", за да не се допусне неоправдан риск в банковата система и евентуално нова КТБ", пише в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?