БСП започна наддаването за бюджета, но обеща да няма популизъм

Според синдикатите заплатите в МВР за ноември и декември са под риск

Корнелия Нинова

БСП започна в понеделник наддаването в актуализацията на бюджета, като обяви, че ще внесе между първо и второ четене предложения за увеличаване на средствата за МВР. Лидерът на левицата Корнелия Нинова проведе няколко срещи с бизнеса и синдикатите под предлог, че събира становища за ревизията на финансовия план на държавата.

Наддаването с предложения за разходи в предизборна обстановка и без ясна отговорност за управлението създава сериозен политически риск пред фискалната политика.

Предложенията, които БСП се ангажира да внесе, са подготвени от ръководството на МВР и предвиждат 30 млн. лв. допълнителни разходи за издръжка, 10 млн. лв. за купуване на защитни комплекти, 37 млн. лв. за противодействие на миграционния натиск, 16 млн. лв. за актуализиране на лимитите за вещево имущество на служителите, 10 млн. лв. за МВР болница. "Ще потърсим съгласие по предложенията и с останалите парламентарни групи, за да имаме мнозинство и кворум при гласуването", каза Корнелия Нинова.

На среща с нея председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че е притеснен, че без актуализация на бюджета може да се окаже, че МВР едва ли ще е в състояние да изплати заплатите на служителите през ноември и декември.

От синдиката настояват за гарантиране на средства за покриване на разходите във връзка с командировките на служителите на МВР по границите с Турция, Гърция, а и със Сърбия. Сред исканията им са още увеличаване със 100 процента на годишния лимит за униформено облекло, както и увеличаване на средствата за времето на разположение, в което служителят почива, но е в готовност при повикване да се яви на работа, така че да стане 50 ст. на час.

"Няма да предлагаме невъзможни и популистки неща, нямаме никакво намерение да проваляме бюджета или просто да наддаваме и това е целта на тези срещи", коментира Нинова след срещата. Тя помоли колегите от другите парламентарни групи да не превръщат актуализацията на бюджета в "предизборна надпревара кой е по, по, най".

"Ще провалим държавата по този начин, аз ги моля за разум и спокойствие, и да кажем честно на хората - това е възможно, това не е възможно", посочи лидерът на БСП. Нямаше бранш, който да не каза - опитайте всичко, имаме нужда от спокойствие, сигурност, редовен кабинет и работещ парламент, каза Нинова.

По отношение на поканата на БСП за среща с "Демократична България" Нинова каза, че ще изчакат решението на формацията дали да дойдат на планираната за утре среща.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес