България е подпомогнала 18 страни с общо 5.5 млн. лева тази година

България е подпомогнала 18 страни с общо 5.5 млн. лева тази година

България е подпомогнала 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5.5 млн. лв. С част от средствата до октомври бяха до финансирани двустранни проекти и международни организации, а други бяха дарени под формата на хуманитарна помощ, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Значителен дял от помощта е била разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет - евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма подкрепа България е оказала на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях бе обновена сградата на средно общинско училище "Георги Наумов" – Битоля".

България е подпомогнала безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1.1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател - Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския регион България дари над половин милион лева. Парите бяха разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

България разпредели средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земестресение в Албания през 2019г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието.

Дарение в същия размер беше предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу Covid-19.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?