ЕК призова Скопие да разбере София, но шансовете за бързо решение са илюзорни

Според македонската опозиция още две държави подкрепят българското вето

ЕК призова Скопие да разбере София, но шансовете за бързо решение са илюзорни

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи поиска от Република Северна Македония да положи допълнителни усилия и да разбере загрижеността на България, за да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Вархеи смята. цитиран от БТА, че това е "въпрос на политическа воля, ангажиране и решимост" и изрази готовност от страна на Европейската комисия да помогне за намирането на решение. Еврокомисарят предупреди обаче, че все по-малък е шансът Република Северна Македония и Албания да започнат преговорите за присъединяване с ЕС тази година.

Български дипломати многократно повдигнаха въпроса пред ЕК, че не е нормално Северна Македония да получава пълна солидарност от ЕС и да се държи все едно България е кандидат за членство.

Страните членки отказаха да отразят българските изисквания в преговорната рамка на Северна Македония и това стана причина София да ѝ наложи вето. 

Това поведение бе възприето от София и в рамките на продължаващите преговори между двете страни, като дипломатически източници коментираха, че България очаква ЕК да започне да оказва влияние и на Скопие. Македонските управляващи доскоро на практика бяха блокирали преговорите и отказваха да направят каквито и да е отстъпки, но сега дадоха сигнали, че са готови да предвижат процеса напред. 

Въпреки това шансовете Скопие да постигне целта си и да започне преговори с ЕС в рамките на германското ротационно председателство, което изтича в края на годината, изглеждат все по-илюзорни.

Така силното желание на Берлин да "засили" Северна Македония и Албания към ЕС няма да бъде осъществено, а не се знае дали отново ще се отвори подобен шанс. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че още две страни са подкрепили българското вето върху преговорната рамка, но тази информация не е потвърдена.

Почти сигурно обаче е, че няма да има пробив до заседанието на Съвета по общи въпроси, което е планирано за 8 декември. 

В същото време правителството на Зоран Заев е изправено пред все по-силен вътрешнополитически натиск и улични протести, организирани от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Заев обясни, че е готов да подпише нов документ към Договора за добросъседство от 2017 година, каквото е искането на София.

От македонска страна коментираха, че са готови да подпишат пътна карта, която да актвизира изпълнението на договора.

Преговорите обаче продължават. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?