България и Румъния "лесно раздават паспорти"

Включването на България и Румъния в Шенгеската зона през 2011 г. би било прибързано, коментира в сряда в. "Тургауер Цайтунг", цитиран от радио Дойче веле. В статията се посочва, че няма формални пречки двете страни да влязат в Шенгенската зона, тъй като техническите критерии би трябвало да са изпълнени. "Все пак ЕК подкрепи София и Букурещ със солидни суми", припомня изданието.

По-нататък се казва, че вътрешните министри на ЕС не бива да решават единствено въз основа на техническите критерии.

"Защото със своята паспортна политика спрямо гражданите на съседни страни Румъния и България, заедно с Унгария, не нарушават европейското право, но нарушават духа на солидарността в клуба. Мълчаливото разширяване на ЕС по източната му граница служи единствено на интересите на националистическите правителства в Букурещ, София и Будапеща, но е за сметка на европейските им партньори", пише още "Тургауер Цайтунг".

"ЕС не трябва да се отказва и този път прибързано от средствата си за натиск. Защото днес вече никой не отрича, че двете страни бяха приети твърде рано в Общността", заключава "Тургауер Цайтунг".

Швейцарският в. "Тагесанцайгер" застъпва същата теза. България, Румъния и Унгария раздават паспорти на безценица и така милиони граждани на трети страни изведнъж стават жители на ЕС. Пред този проблем Брюксел е с вързани ръце. Според германския евродепутат Елмар Брок единственият начин за оказване на натиск е отказът за прием в Шенген, пише "Тагесанцайгер".

В "Тагесанцайгер" е поместена статия по същия въпрос от Бернхард Оденал, в която той говори за ребългаризация на българите. Българският министър без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, наложи улеснена процедура за получаване на гражданство от хора с български произход, които живеят в бивши български територии. Димитров описва македонците като етнически българи, които той иска да ребългаризира. Колкото и да протестира правителството в Скопие, македонците трудно могат да устоят на изкушението, наречено "европейски паспорт", посочва авторът на статията, цитирана от радио Дойче веле.

Публикациите се появяват в момент, когато покрай акцията си с експулсиране на роми в България и Румъния, френски министър твърди, че влизането на двете страни в Шенгенската зона ще се отложи дотогава, докато не решат проблема с интеграцията на ромите си. Европейската комисия обаче заяви, че сред критериите за членство в свободната за движение зона няма изискване на интеграция на ромите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа