България и Румъния нямат повод да празнуват

България и Румъния нямат повод да празнуват

Макар че членството им няма да бъде отложено, България и Румъния няма да имат повод да празнуват, тъй като условията за приемането им са най-сурови в историята на разширяването, съобщава АП по повод очаквания доклад на Европейската комисия (ЕК) във вторник.

Има вероятност двете страни да бъдат лишени от стотици милиони евро от европейските фондове, ако не се стегнат бързо, съобщава Ройтерс.

Ако София и Букурещ не постигнат целите на реформите, посочени в доклада, ЕК може да предложи първоначално да бъдат изключени от общата европейска политика в някои области, както и да блокира част от европейските помощи за земеделие и регионално развитие, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Петканов видя причината за мониторинга в ЕС

Въпросът за налагане на особен надзор на България и Румъния след присъединяването им е сложен и причините за него са различни, но те идват първо от самата Европа и след това от България и Румъния, заяви в понеделник правосъдният министър Георги Петканов.

още

Според министъра по европейските въпроси  Меглена Кунева, ЕК ще  препоръча мониторинг по глава “Правосъдие и вътрешни работи” и след присъединяването, но без да се прекъсва полицейското и съдебно сътрудничество с ЕС.

ЕК предвижда налагането на предпазни клаузи на България и Румъния, ако не извършат незабавни действия в областта на съдебната и административната реформа, предаде близкото до ЕС издание EUobserver, което разполага с проектодоклада.

Документът отчита, че двете страни са постигнали висока степен на съответствие с европейските изисквания, но все още има “редица области на продължаваща загриженост и области, в които ЕК ще инициира съпътстващи мерки, за да гарантира правилното функциониране на ЕС, освен ако не бъдат взети незабавни коригиращи действия.”

Кунева: Правим всичко възможно предпазните клаузи да отпаднат

България ще влезе в ЕС без предпазни клаузи, обяви в понеделник пред журналисти в Хелзинки министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. По думите ѝ обаче в доклада ще бъдат записани механизми, които да ни насочват към дисциплина.

ЕК ще продължи наблюдението си по условно наречените “малки предпазни клаузи”, свързани с вътрешния пазар, свободното движение, правосъдието и вътрешния ред, каза министър Кунева, цитирана от БНР.

Пред Mediapool тя подчерта, че българското правителство прави всичко възможно страната да бъде приета в Евросъюза без предпазни клаузи.

“Членството на България в ЕС от 1 януари догодина ще се случи по най-добрия начин”, добави министърът. Кунева е на посещение във Финландия, където дава допълнителни разяснения за напредъка на България по изпълнението на критериите за членство.

България ще избегне предпазна клауза по глава “Правосъдие и вътрешен ред” чрез специален списък от мерки в тази област, които трябва да изпълни, заяви министър Кунева. Тя даде пример с Румъния, чийто голям напредък в тази област се дължал на 58 мерки, приети за изпълнение веднага след подписването на договора ѝ за присъединяване през април 2005 г.

“Напредъкът в съдебната система е ограничен”

За България проблемни остават съдебната система, борбата срещу корупцията, организираната престъпност и прането на пари, както и неадекватната система на усвояване на милионите евро от земеделските еврофондове, които страната ще получи след присъединяването към ЕС, посочва EUobserver.

“Напредъкът в съдебната система е ограничен”, се казва в проектодоклада, който отбелязва, че има много малко конкретни случаи на разследвания и повдигнати обвинения за корупция във високите етажи на властта.

За Румъния като проблем се изтъква капацитетът за усвояване на еврофондовете, заедно със съдебната система и борбата с корупцията.

Докладът отбелязва “дребната корупция” в здравеопазването, образованието и местната власт, която е разглеждана като особено уязвима. Съществува “реален риск” Букурещ да не е в състояние да усвоява селскостопанските субсидии.

В същото време ЕК признава напредъка на Румъния в няколко области, засегнати в мониторинговия доклад от май т.г. – регионална политика, способност на вътрешния пазар да се справи с конкуренцията в рамките на ЕС и др.

Няколко типа предпазни клаузи
 
Според EUobserver, ЕК обмисля няколко типа предпазни клаузи, които могат да бъдат наложени на двете страни, ако не отговорят на изискванията – в областта на правосъдието и вътрешните работи, вътрешния пазар и икономиката.

Клаузата по отношение на правосъдието и вътрешния ред би позволила на настоящите страни членки едностранно да отказват изпълнение на задължения, произтичащи от членството в ЕС, в областта на гражданското и наказателното право.

Предпазна клауза за вътрешния пазар може да предизвика сериозни проблеми във функционирането на пазара на засегнатата страна, докато икономическата клауза може да се приложи при сериозни икономически трудности на България или Румъния, след като влязат в ЕС.

Отделно от това Брюксел може да наложи предпазни клаузи в областта на ветеринарния контрол, контрола върху храните и съответстващото приложение на еврофондовете.   

Проектодокладът предвижда България и Румъния да бъдат обект на много по-сериозен контрол след присъединяването си към ЕС, отколкото която и да е страна от предишните разширявания.

На всеки шест месеца ще се изготвя мониторингови доклад. София ще бъде наблюдавана в шест области, съседите – в четири. Първият мониторингов доклад е планиран за 31 март 2007 г.

Освен другите области, София ще бъде наблюдавана за това дали провежда “професионално и безпристрастно разследване на обвинения за корупция по високите етажи на властта” и дали е приела  конституционни поправки, премахващи всякаква двусмисленост по отношение независимостта и отчетността на съдебната власт.”

България ще трябва да докладва и за взетите мерки “за предотвратяване на корупцията по граничните пунктове и в местните власти".

Румъния трябва да приеме допълнителни мерки за борба с корупцията и да гарантира по-прозрачен и ефективен съдебен процес.

Недвусмислените текстове в доклада и демонстрираната готовност на ЕК да следи изкъсо двете страни, е част от цялостната стратегия на ЕС да успокои нарастващия скептицизъм към разширяването от страна на гражданите на съюза.

Докладът не съдържа никакви официални заключения и може да бъде променян до последния момент. Еврокомисарите ще се съберат да го обсъдят последно във вторник, часове преди оповестяването му в Европарламента, пише EUobserver.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен реши, че отлагането на членството за 2008 г. ще унижи двете страни, ще предизвика антиевропейска реакция и ще усложни отношенията на Брюксел с Букурещ и София, посочва Ройтерс.

Ужасени от корупцията, злоупотребите и престъпността  

Повечето страни от ЕС са ужасени от корупцията, злоупотребите и престъпността, шестващи в политическия живот, и виждат в бъдеще само неприятности, ако тези две бедни балкански страни  внесат в съюза културата на корупцията, пише “Таймс”, цитиран от БТА.

Предложената заплаха за замразяване на финансовите средства е небивала, но тя трябва да бъде приета много сериозно от двете страни, пише “Таймс”. Изданието отбелязва, че двете страни  засилиха драстично опитите да се справят с корупцията, като се изброяват примери в двете държави с арести и следствия по случаи с корупция.

Няма воля да се изкоренят рушветите и мафията

Вестникът посочва, че взимането на рушвети от полицаи е нещо  обикновено в България, където бяха извършени 150 гангстерски убийства за пет години.

Но видимите усилия за борба с корупцията досега не са отвели зад решетките нито един висш служител. Брюксел се безпокои, че тази дейност има за цел да впечатли служителите на ЕС, но няма кой знае каква политическа воля да се изкорени културата на рушветите или да се обуздаят мафиотските групи, които биха се възползвали от новите свободи в ЕС. Има опасения, че след присъединяването двете страни няма да имат стимул да продължат тази трудна кампания, пише “Таймс”.

Четири страни все още не са ратифицирали договорите за присъединяване на България и Румъния. Това са Германия, Франция, Дания и Белгия. С очертаващата се възможност за блокиране на някои еврофондове Брюксел цели да улесни ратификациите, отбелязва Ройтрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България