България няма да участва в Евровизия' 2014

България няма да участва в Евровизия' 2014

България няма да участва в следващото издание на Евровизия в датската столица Копенхаген през 2014 г., след като от Българската национална телевизия съобщиха в петък, че се отказват от песенния конкурс по финансови причини.

 

"Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена, БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005 г. (когато за пръв път участва – бел. ред.). Към тази такса, влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса", пише в съобщението.

 

В него се допълва, че това е първата стъпка за финансови ограничения на медията предвид предстоящото намаляване на бюджета ѝ за следващата година, който не може да понесе разходите за Евровизия. От телевизията не посочват каква сума е щяло да ѝ струва излъчването на конкурса догодина, но припомнят, че и други страни са се отказвали от участие по финансови причини.

 

В тазгодишното издание във шведския град Малмьо не се включиха Босна и Херцеговина, Полша, Словакия, Португалия и Турция, а за догодина своя отказ обявиха Мароко, Монако, Люксембург, Чехия, отново Словакия и Андора.

 

Така Евровизия' 2014 ще остане и без българско участие, тъй като според регламента на конкурса то трябва да се организира от телевизия, която членува в организацията на европейските обществени телевизии, а от наша страна това е само БНТ.

 

Най-големият успех за България в песенния конкурс на Евровизия е през 2007 година - на финала в Хелзинки, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на 5-то място с песента "Вода”. Двамата представляваха страната ни и в Малмьо, но не успяха да стигнат дори до първия финал.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество