България официално пое председателството на Съвета на ЕС

Обръщението на Доналд Туск на български с вазовото 'Отечество любезно...“ бе най-емоционалният момент на церемонията в Народния театър в София

Сн. БГНЕС

С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти" започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск в четвъртък вечер в Народния театър в София. Туск произнесе цялото си слово на български език.Това бе най-емоционалният момент в официалната церемония по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Церемонията започна с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио, а след изказването на премиера Бойко Борисов прозвуча и Химнът на ЕС. 

Освен него от българска страна на церемонията говориха президентът Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Европейските институции бяха представени на най-високо ниво – освен Туск речи произнесоха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Приветствията на европейските лидери

Туск посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи. Никой не ви е дал нищо даром, каза той.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов, коментира Туск. Той допълни, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар че в нея няма дракони.

Всички бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми, посочи Доналд Туск. Стабилност, сигурност благоденствие - това заслужават хората в този регион, коментира той. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност, допълни Туск.

Според него е добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, заяви Туск.

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите",

"Добър вечер", поздрави на български и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той каза, че България е страна, към която изпитва особена слабост и много обича шопската салата и луканката. България води Европа от тази вечер и през идните шест месеца и по-нататък, заяви председателят на ЕК. Той отбеляза, че председателството съвпада с ключов момент, ред инициативи са вход за определяне на бъдещето на Съюза. Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко, която да поеме лидерството за идните шест месеца и по-нататък, той е човек, който обладава сила, заяви Юнкер.

Вашето място е в Европа, вашето място е в Шенген, вашето място е в Еврозоната. Ще работим да постигнем това, заяви Юнкер.

Всички ние сме съгласни, че следва да се нагоди европейската система към новите предизвикателства, но следва това да бъде сторено в духа на сътрудничество, смята председателят на ЕП Антонио Таяни.

Борисов: Трябва да бъдем безпристрастен модератор

Имаме шест месеца да положим усилия не само за България. Защото, да, от една страна трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него,  каза в речта си министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че през шестте месеца на българското председателство има много събития, които трябва да започнат, други - да се развият, някои да завършат. Той открои теми като кохезионната политика, очакваните 10 млрд. евро по-малко в европейския бюджет, проблемите в региона, в Крим, спора между ЕК и Полша, Западните Балкани, надеждата, по думите му, на техните народи, земеделската политика, киберсигурността, обща европейска отбрана, справяне с миграционната криза, която продължава да разделя „жестоко“ Съюза. Всичко това е в тези шест месеца на нашето председателство, трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат, каза премиерът.

"След словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или изказване е неуместно", каза премиерът Борисов и добави, че като българи трябва да оценим, че председателят на Европейския съвет е положил труд, за да покаже уважението на европейските институции към българската история и народ.

На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата", каза в словото си президентът Румен Радев.

България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години за континента, припомни държавният глава. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство, каза президентът Радев.

Той заяви, че поемаме председателството в труден за Евросъюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии, каза президентът Радев. Той заяви, че е убеден в едно - че когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, заяви президентът Радев.

В петък предстои среща на гостуващия в София Колегиум на Европейската комисияс българското правителство, след която председателят на комисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Непосредствено преди пресконференцията в тяхно присъствие ще се състои и церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) , който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа, информират от Представителството на ЕК у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство