Колко струва похвалата за българското председателство?

Колко струва похвалата за българското председателство?

"България води едно успешно председателството. Мисля, че правителството може още по-активно да популяризира това председателство. Убеден съм, че останалите държави разбират, че България е доста готова да играе своята част в конструирането на Европа". Тази похвала бе изречена от шотландеца Греъм Уотсън, бивш лидер на формацията на европейските либерали (АЛДЕ), на 29 април в интервю пред бТВ.

Той бе член на Европейския парламент в продължение на 20 години и има сериозен международен авторитет. Уотсън е един от поддръжниците на приемането на България в ЕС и има големи заслуги за превръщането на случая с задържаните медицински сестри в Либия в европейска кауза.

Това, което Греъм Уотсън не каза по време на интервюто е, че е свързан с лобистката компания "APCO Worldwide", която има договор за промотиране на българското председателство. Договорът е подписан от Министерството на външните работи и лобистката компания, съобщи в края на ноември миналата година специализираното издание "PR week". Стойността на контракта е около 500 000 лева. Срещу тези пари компанията се ангажира да подпомогне българските власти в рекламата на председателство, което включва работа с медиите и ангажирането на всички заинтересованите страни.

Пред Mediapool Греъм Уотсън обясни, че не е коректно да бъде наричан служител на компанията, защото той е в нейната международна комисия, което е нещо като контролен борд. Политикът допълни, че "въобще не му е минало през ума" да се представи като свързан с APCO, защото той не е работи по договора с България и няма нищо общо с онази част на компанията, която се занимава с това.

Уотсън допълни, че когато от бТВ са го питали за председателството, той е казал каквото наистина мисли - че е председателството минава добре, но "в никакъв случай не го е хвалил".

"Просто казах, че България се справя добре", коментира Греъм Уотсън и изрично уточни, че посещението му в България няма нищо общо с българското председателство на Съвета на ЕС. Той напомни, че е дал интервю само за една телевизия. Въпросът на бТВ към него бе: "Сега България председателства Съвета на ЕС. Как се справяме? Вие често сте по този повод в София през последните месеци".

Кои са другите важни оценки на Греъм Уотсън за българското председателство на Съвета на ЕС:

"България може да играе важна роля за включването на държавите от Западните Балкани в ЕС. Може да играе важна роля и като регионален хъб, като център на много различни проекти".

"Аз все още съм притеснен по темата "корупция" и някои други възгледи на българското правителство, но мисля, че ако погледнете назад към 2007 г. може да видите много голям прогрес. И съм сигурен, че след 10-15 години, ако отново погледнем назад, ще видим, че България е станала много различна страна".

За договора с "APCO Worldwide" Mediapool не успя да открие и една дума на сайтовете на Министерството на външните работи и Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС.

През декември миналата година базираният в Брюксел сайт "Политико" съобщи, че задачата, поставена от българското правителство към APCO е да се "промотира имиджа на България като напълно интегрирана към ЕС, модерна европейска държава, която е активен и равноправен участник в процеса по взимането на решения. От APCО се очаква да работи и по задачата за разширяването на Западните Балкани като "се фокусира върху запазването на интереса към разширяването на ЕС... което е стратегически интерес и дългосрочна инвестиция".

 

"Политико" напомня, че APCO има клиенти, които имат ясен интерес в законодателството на ЕС, което ще бъде разгледано от европейските институции по време на българското председателство - Microsoft, Hitomi Financial, Salesforce и GSK.

В коментар за "Политико" управляващият директор на APCO Никълъс Уайт обясни през миналата година, че става дума за подкрепа, свързана с комуникацията на председателството, а не за политиките на българската държава.

 

До края на българското председателство остават месец и половина. Правителството досега не е коментирало доволно ли е от комуникацията по промотирането му.

Споделяне

Още от Европредседателство