България остава корупционното блато на ЕС

Страни като Лесото, Турция и Сенегал са преди страната ни в тазгодишната класация на "Прозрачност без граници"

България остава корупционното блато на ЕС

За поредна година България е на 69-о място по възприятие за корупцията в класацията на организацията "Прозрачност без граници" (Transparency International) сред включените 167 държави. Така страната остава най-корумпираната сред всичките 28 държави в ЕС.

Сравнението с предишни години показва, че от 2012 г. насам показателите на България практически не са се променили и с един пункт, с изключение на минимално подобрение през 2014 г.

В класацията за 2015 г. България е на 69-о място с 41 точки от 168 държави. Миналата година страната е имала 43 точки, но позицията е била същата, защото повече държави са участвали в сравнителното проучване - общо 175. Това означава, че реално резултатът на България се влошава.

Показателите при изготвянето на индекса са от 0 (сериозно корумпирани) до 100 (пълно отсъствие на корупция), а методиката е основана на комбинация от публични данни и резултати от глобално допитване.

"Това е изключително тревожно, намираме се под общата средна стойност в света, която е 43 точки, това сочи за системни проблеми с корупцията", отчетоха от "Прозрачност без граници" при представянето на годишния доклад в сряда.

От страните в ЕС преди България са Италия (61), Гърция и Румъния (поделящи си 58-о място) и заелите 51-о място Хърватия, Унгария и Словакия. От съседите извън ЕС само Сърбия е малко по-назад (71), но пред България са Турция и Македония (66).

Държави като Лесото, Турция, Сенегал са преди България в тази класация. Румъния се представя много по-добре от нас, миналата година сме били на едно ниво, сега северната ни съседка бележи чувствителен напредък.

"В Румъния освен антикорупционните мерки, до голяма степен бяха променени и обществените нагласи. Съществува връзка, в която управляващи и гражданско общество се чуват", коментират от "Прозрачност без граници".

В рамките на ЕС назад се движат две държави - България и Унгария. Средната стойност на индекса за съюза е 65.35 пункта. България е под средната стойност дори и за балканския регион - 42 точки. На Балканите тя заема 7-мо място.

"Страната ни изглежда не просто като изоставаща държава, тя изглежда като държава, която се движи назад", каза Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

България се намира в блато по отношение на корупцията. Проблемите са задълбочват, няма изненади, всичко е по старому, обобщи Огнян Минчев.

Изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов посочи пред БНР, че страната ни се разполага под средата на таблицата в глобален мащаб: "Средната му стойност е 43, ние сме със стойност от 41. В рамките и на Западна Европа, и в рамките на ЕС, ние сме доста под последната страна, която е преди нас, а именно Италия. Това, което не бива да ни учудва, е, че Румъния е дръпнала доста напред спрямо България."

Според Калин Славов непромененото място в класацията показва, че у нас сякаш се свиква с корупцията. Като пример за подобно поведение той даде реакцията на докладите на Еврокомисията, като този, който излиза сега: "Последните няколко доклада се превърнаха в т.нар. "чудо за три дни". Шуми се за тях, политиците се научиха да ги отиграват, казано в кавички, избират си само най-добрите части от доклада за тях, интерпретират ги по подходящ начин и темата потъва, сякаш забравена в едни екшън планове, които дали се случват или не, по-скоро не…Виждате т.нар. "стратегия за борба с корупцията" – да, тя е една манифестация на воля, но на едно пределно абстрактно ниво."

Дания, Финландия и Швеция са най-малко корумпирани. Сред отличниците в първата десетка на класацията са също Норвегия, Холандия, Швейцария, Сингапур и Канада. Десета е Германия, заедно с Великобритания. САЩ си разделят 16-о място, заедно с Австрия.

Сред държавите с най-високи нива на корупция е и Русия, която заема 119-о място. Украйна е на 130-о място.

Китай е на 83-то място. Северна Корея и Сомалия си поделят последното място в класацията.

В Европа и бившия СССР цари стагнация в борбата с корупцията, отчитат авторите на доклада. На много места правителствата прокарват съответните закони, на не се полагат усилия за прилагането им и страни като Унгария, Македония, Испания и Турция са такива отрицателни примери: "Това са места, където някога имаше надежда за промяна към добро, но сега виждаме корупцията да расте, а демокрацията и гражданското общество да намаляват."

За държави с лоша оценка като Полша, Унгария и Турция се отчита, че политиците и техните приближени все повече завземат контрол върху държавните институции.

Индексът за възприятие на корупцията измерва мнението за размера ѝ в публичния сектор и авторите посочват, че не само няма нито една страна в света, която да е пощадена от този проблем, но и в 68% държави той е сериозен. Половината от 20-те най-развити икономики на планетата са в тази група и сред тях са Турция, Испания, Бразилия, Австралия.

Авторите на доклада посочват, че макар четири скандинавски страни да са сред челните 5 в класацията, те са не са изключение от примерите за генериране на корупция в други държави. Шведско-финландската компания TeliaSonera, в която Швеция контролира 37%, е обвинявана, че е платила милиони долари подкупи за бизнеса си в Узбекистан - страна на далечното 153-о място. В Дания пък 13 служители в администрацията бяха арестувани по разследване за взимане на подкупи от компания. В Берген, вторият по големина град в Норвегия, кметът е обвинен в корупция, защото приел круизно пътуване срещу предоставяне на услуги. Във Финландия продължава делото срещу бившия началник на отдела в Хелзинки за борба с наркотрафика, за който се оказа, че е въртял собствен наркокартел.

Половината от държавите в ОИСР нарушават ангажиментите си да се борят с корупцията, създаване от собствените им компании в по-бедните държави, отчитат още авторите на доклада.

Ето кои държави попадат в топ 10 на тазгодишната класация:

1. Дания (91)
2. Финландия (90)
3. Швеция (89)
4. Нова Зеландия (88)
5. Холандия (87)
5. Норвегия (87)
7. Швейцария (86)
8. Сингапур (85)
9. Канада (83)
10. Германия (81)
10. Люксембург (81)
10. Великобритания (81)

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?