България открива културен център в Пекин

България открива културен център в Пекин

България открива културен център в Пекин, а Китай – в София. Това предвижда одобреният от правителството проект на спогодба между двете страни за създаване на културни центрове.

Разкриването на културни центрове в София и Пекин е обосновано със значително нарасналия през годините културен обмен между двете страни, е посочено в правителственото съобщение.

Наред с представянето на българската култура и история в Китай, центърът би могъл да допринесе значително за популяризирането на България като туристическа и инвестиционна дестинация и за цялостно укрепване на позитивния имидж на страната ни сред китайската общественост, се казва в съобщението.

До момента България няма свои културни центрове в държавите от Азиатско-тихоокеанския регион.

Откриването на Български културен център в Китай би го превърнало във важно регионално звено за провеждане на по-активна и координирана културна политика в Азия.

С друго решение правителството одобри проект на спогодба между министерствата на културата на България и на Казахстан за сътрудничество в областта на културата.

Регламентират се възможностите за сътрудничество в областта на театъра, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, киното, музиката и театъра.

Уточняват се и ангажиментите на двете страни по опазването на историческото и културното наследство и консервацията на археологични паметници и обекти.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?