България разказва тракийски истории в Лувъра

Бойко Борисов и Силви Вартан присъстваха на официалното откриване на изложбата на тракийските царе в Лувъра

Съкровища, открити при археологически разкопки в България, ще разказват тракийски истории в продължение на три месеца в Лувъра.

Изложбата "Епопея на тракийските царе" бе открита официално във вторник вечерта в присъствието на българския премиер Бойко борисов, на министрите на културата на България и Франция Вежди Рашидов и Фльор Пелрен, на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и известната френска певица с български произход Силви Вартан.

Ден по-късно ще има второ откриване в присъствието на директорите на 17-те български музея, предоставили свои експонати за изложбата, както и спонсори, финансирали консервацията и реставрация на уникалните предмети.

Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата са направени от трима френски и двама български учени. В нея са включени 1629 антики от български музеи и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които и Британският музей и Музеят Прадо.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след направени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави.

Подготовката на експозицията започна през 2012 г. Министър Вежди Рашидов сключи петгодишно споразумение с музея "Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Дейностите по цялостната организация на българското участие са осъществени под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество