България се отказа да съди ЕК за орязаните парникови квоти

България се отказа да съди ЕК за орязаните парникови квоти

България се отказа да съди Европейската комисия заради това, че оряза с над 37 на сто националния план за разпределение на допустимите за изхвърляне във въздуха парникови газови от предприятията през 2007 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет в сряда.

Правителството е решило да оттегли иска, заведен от предишния кабинет в Съда на Европейските общности, с който страната ни оспорваше решението на Европейската комисия от 26 октомври 2007 г. за силното намаление на предвидените за разпределение между предприятията квоти въглероден двуокис. Аргументите за завеждането на делото срещу ЕК бяха допуснати технически грешки при изчисление на лимитите за промишлеността и това, че в Брюксел не са взели предвид извеждането на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“ от експлоатация.

Още през септември миналата година министърът на околната среда и водите Нона Караджова коментира като спорно решението на предишния кабинет да съди ЕК. Тогава тя коментира, че делото е заведено без никакви разчети какви са шансовете да го спечелим и без сметка какви разходи ще плати страната, ако го загуби. Екоминистърът обеща да се икономически обосновано решение дали новото правителство да оттегли иска си срещу ЕК, или да го поддържа.

Сега страната ни се оттегля от делото, тъй като дори спечелване на делото няма да доведе до реални ползи за българския бизнес, посочиха от Министерски съвет.

Правителството също така се надява по този начин да ускори преговорите с по следващия националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове - за периода 2008-2012 г. Количествата по него също бяха орязани от Европейската комисия, но страната ни реши да не оспорва намалението, а да се вмести в определените от Брюксел квоти. Планът обаче неколкократно бе връщан заради некоректно разпределение на емисиите между операторите и толериране на някои от тях.

Последният вариант на документа беше представен за одобрение в ЕК в края на миналата година.

Решението за оттегляне на иска е съгласувано с бизнеса, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес