ЕК оряза силно квотата ни за търговия с парникови емисии

ЕК оряза силно квотата ни за търговия с парникови емисии

Европейската комисия (ЕК) оряза драстично българската квота от парникови емисии, които държавата и предприятията могат да продават или купуват по Схемата на Европейския съюз за търговия със спестени въглеродни газове в  периода 2008-2012 г. Намалени са и количествата на Румъния, съобщиха от Брюксел.

Редукцията е с 37.4 процента и така България ще има право годишно да търгува само с емисии, еквивалентни на 42.3 млн. т въглероден двуокис. На Румъния са разрешени 75.9 млн. т, което е с 20.7 на сто по-малко от исканото.

Търговията със спестени парникови газове е регламентирана в Протокола от Които, който влезе в сила през февруари 2005 г. и въведе периода 2008-2012 г. за сделките между държавите и инсталациите, които замърсяват по-малко атмосферата, с изхвърлящите над разрешеното въглеродни емисии.

"Ние определихме тавана за ЕС за 2008-2012 на 2,.8 млрд. тона на година след намаляване на количеството с повече от 10 процента", посочва комисарят по околната среда Ставрос Димас, цитиран в прессъобщението.

"Така ние осигуряваме силен пазар, с реално намаление на емисиите, което ще ни доближи до целите от Киото", посочва Димас.

Българското предложение е било за разпределение средногодишно на 67.64 млн. т квоти, но според Брюксел техният размер е определен в нарушение на важни критерии относно емисиите за търговия. Според Европейската комисия София не е пресметнала добре съотношението на въглеродните газове спрямо ръста на брутния вътрешен продукт и внедряването на енергоефективни мерки и на такива, ограничаващи замърсяването на въздуха.

Освен това България е отделила като резерв 19.22 млн. т за следващите години, които да се раздават на нововъзникващи инсталации, но в отделно перо, изваждайки ги от общите количества, което не е правилно, отчитат от ЕК.

Комисията има забележки и към предложената разпределителна методика на квотите, която според Брюксел може да доведе до несправедливо облагодетелстване от страна на определени сектори или инсталации, тъй като се прави разлика между различните сектори чрез прилагане на различни компромиси между макроикономическите предвиждания, съставени от правителството и собствените предвиждания на инсталациите.

Петъчното решение на Брюксел бе посрещнато остро в София. Министерствата на околната среда и водите (МОСВ) и на икономиката и енергетиката (МИЕ заявиха, че ще защитят позицията си за разпределението на квотите емисии от въглероден двуокис в двата национални плана за периодите 2007 и 2008-2012 година. Ако доводите не бъдат взети предвид, България ще предприеме съдебна процедура срещу Брюксел.

"Няма да допуснем страната ни от потенциален продавач, да се превърне в купувач на емисионни единици", закани се екоминистърът Джевдет Чакъров. По думите му свиването на парниковата квота би оказало сериозно негативно въздействие върху развитието на бизнеса.

Операторите на големи горивни инсталации вече се оплакаха от Националния план за разпределението на квотите им за 2007 г., заявявайки, че сегашният им размер не позволява особени икономии и влияе върху повишаването на цените им, което пък е проблем за конкуренцията на съответните пазари.

"Ще бъдат предприети всички възможни действия за постигане на справедливо за България решение, включително и чрез съдебна процедура", заяви Чакъров.

"Решението за редуциране на емисиите с 37.4 на сто ще доведе до намаляване на конкурентноспособността на българските предприятия", коментираха от МИЕ. От там допълниха, че още в началото на следващата седмица ще се събере междуведомствената група, която е изготвила националните планове за разпределение на парниковите емисии, за да се обсъди общата позиция за защита на внесените квоти, които Брюксел оряза. 

Чакъров посочи, че решението на ЕК не е свързано с неспазването от страна на България на процедурата за изготвяне на плановете за разпределение на парниковите емисии.

Факт е обаче, че Брюксел откри в началото на миналата седмица наказателна процедура срещу София заради недостатъчната информация за прогнозите на България за емисиите парникови газова и мерките, които държавата е предприела за намаляването на въглеродните газове в атмосферата. 

От МОСВ заявиха в петък, че държавата е спазила задължението да разработи и предостави за одобрение в ЕК Национален план за разпределение на квоти за емисии на парникови газове в съответствие с въведените от Брюксел за целта критерии.

Основният критерий е изпълнението на ангажимента на съответната страна по Протокола от Киото, посочват от ековедомството и уточняват, че към момента нивото на емисиите на страната е с около 52 процента по-ниско от задължението по документа. България е една от страните в Европа с най-голям ресурс от свободни квоти и печалбите, които може да реализира от продажбата им се оценява на около 2 млрд. долара. Сумата може и да е по-голяма, ако търсенето на спестени емисии нарасне от страна на индустриалните страни и цената на тон въглероден еквивалент скочи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес