България спечели арбитражно дело за застрахователната компания "Олимпик"

Снимка: Архив

Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд срещу Гаранционния фонд на Кипър пред Съвета на бюрата във връзка с фалита на застрахователната компания "Олимпик", съобщи Гаранционният фонд.

Основното заключение в арбитражното решение е, че Конвенцията от 1995 г. за правото на регрес между гаранционните фондове е приложима по случая, съответно кипърският Гаранционен фонд е отговорен по отношение на застрахователните договори, сключени чрез българския клон на "Олимпик".

Решението на арбитъра е първата важна стъпка в процеса по осигуряване на възможност гражданите, които имат вземания по застрахователни договори, сключени чрез българския клон на застрахователна компания "Олимпик", да получат обезщетения, пише в съобщението.

След потвърждение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като следващ етап предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на техническо споразумение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те предвиждат разплащанията по вземанията да бъдат извършвани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд.

Доколкото обхватът на конвенцията е ограничен до инциденти, възникнали на територията на България, българският Гаранционен фонд ще има право на възстановяване и на разходите си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по системата "Зелена карта", ако инцидентите, във връзка с които са изплатени суми на компенсационни органи, са възникнали в България.

До арбитражното дело се стигна, след като кипърският Гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и съответно да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания "Олимпик" - клон България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес