Буш е готов да изпрати още войски в Ирак при необходимост

Американският президент Джордж Буш даде знак, че е готов при необходимост да увеличи американския контингент в Ирак. На специална пресконференция във Вашингтон - първата му за тази година, Буш заяви, че е твърдо решен да довърши делото и да "открие новата ера на демокрацията" в Ирак, както той се изрази.

Президентът Буш отхвърли внушенията, че Ирак се превръща във втори Виетнам за американците. "Смятам, че аналогията е неправилна", каза той и допълни: "Подобни аналогии изпращат погрешни послания както към нашите войски, така и към нашите врагове".

Част от страните в НАТО обсъждат възможността Алианса да поеме зоната на Полша

Министри на външните работи и отбраната на част от страните от НАТО, включително американският държавен секретар Колин Пауъл и ръководителят на Пентагона Доналд Ръмсфелд, обсъждат по-конкретна роля за Северноатлантическия алианс в Ирак, заяви американският президент Джордж Буш по време на брифинг във Вашингтон.

Проучва се по-конкретна роля за НАТО, например дейността на командваната от Полша многонационална дивизия да се превърне в операция на НАТО и конкретни отговорности на алианса по контрола върху границите, каза Буш.

още

Пресконференцията на Буш, с която той отбеляза първата годишнина от падането на Саддам Хюсеин от власт, се проведе на фона на нарастващата съпротива от страна на шиитите и сунитите в Ирак. Президентът обаче заяви, че това, което става, не е нито гражданска война, нито народно въстание. "Насилията, на които сме свидетели, изглеждат като опит за заграбването на властта от страна на крайни и безскрупулни елементи", каза той.

Той обвини за насилието привърженици на режима на бившия иракски президент Саддам Хюсеин, чуждестранни терористи и екстремисти под контрола на радикалния шиитски лидер Муктада Садр. Буш призова Садр да разпусне милицията си.

Президентът допълни, че ако за потушаване на безредиците е необходимо да бъдат изпратени допълнително войници, това ще бъде сторено.

Американският президент обяви, че подкрепя идеята за приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак. Той посочи, че тя ще осигури по-широко международно участие в нормализирането на ситуацията в Ирак.

Буш за пореден път потвърди плана на администрацията да предаде властта в ръцете на иракчаните до 30 юни тази година. Той допълни, че в месеците до тази дата САЩ ще решават съвместно с представителите на ООН кои именно иракчани да поемат управлението на страната.

Ние определихме 30 юни за краен срок. Важно е да го спазим. Като горди и независими хора иракчаните не биха подкрепили една безкрайна окупация, посочи американският президент.

Според него отлагането на предаването на властта в Ирак само ще даде тласък на бунтовете. Мнозина иракчани биха поставили под въпрос намеренията ни и биха почувствали надеждите си измамени, каза той.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?