Кондълиза Райс защити действията на администрацията в борбата срещу тероризма

Съветникът на президента Буш по въпросите на националната сигурност Кондcлиза Райс защити действията на администрацията в борбата срещу тероризма. В четвъртък Райс даде показания под клетва пред комисията, която разследва обстоятелствата около терористичните нападения от 11 септември. В остър спор с представителите на демократите в комисията тя потвърди, че не е съществувал никакъв начин за предотвратяването на атентатите.

Кондълиза Райс енергично оспори твърденията, че в резултат на наличната разузнавателна информация администрацията на Буш е трябвало да предприеме такива мерки, които да предотвратят атаките от 11 септември. "Хиляди пъти съм се питала какво повече бихме могли да направим. И зная, че няма такова нещо, което би могло да предотврати тази атака.", каза съветникът по националната сигурност по време на три часовите слушания. Тя заяви още, че проблемът е бил най-вече в неспособността на разузнавателните служби да свържат детайлите в една обща картина, в липсата на комуникация между ЦРУ и ФБР, както и в историческата "алергия", както тя се изрази, към провеждането на разузнавателни операции на американска територия.

Твърденията на Райс бяха остро атакувани от представителите на комисията, които твърдяха, че далеч преди атентатите администрацията е разполагала с информация за готвещите се нападения. Членове на комисията цитираха документ от ежедневната разузнавателна сводка до президента с дата 6 август 2001 година, който носи заглавие "Бин Ладен е решен да атакува на територията на САЩ". Райс потвърди наличието на този документ, но допълни, че той съдържа "историческа" информация, а не предупреждения за предстоящите нападения. След слушанията председателят на комисията Томас Кийн и неговият заместник Лий Хамилтън публично призоваха управляващите да разсекретят въпросната сводка, за да може обществеността сама да си направи изводите за съдържанието ѝ.

Част от споровете между комисията и Райс имаха за отправна точка показанията на бившия съветник на Белия дом Ричард Кларк, който преди няколко дни заяви, че администрацията е можела, но не е предотвратила нападенията. По този повод Кондълиза Райс каза, че дори и препоръките на Кларк от 25 юни 2001 година да са били спазени, те пак не биха могли да спрат атентатите. Нещо повече - Райс заяви, че ако тогава администрацията се е била захванала с препоръките от списъка на Кларк, това щяло да я отведе в съвсем грешна посока.

Райс призна, че терористичната заплаха срещу САЩ е съществувала далеч преди нападенията от 11 септември. Тя припомни няколкото атаки още от времето на президента Рейгън и зачестилите нападения срещу американските интереси от времето на Клинтън. "Терористите бяха във война с нас, но ние тогава все още не им бяхме обявили война", заяви Райс и допълни: "Вече повече от 20 години терористичната заплаха се увеличава, но отговорът на Америка по време на няколко поредни администрации и от двете партии беше незадоволителен."

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма