Част от столичния бул. "Мария Луиза" също става пешеходна

Част от столичния бул. "Мария Луиза" също става пешеходна

Пешеходната зона по софийската ул. "Витоша" ще се удължи с още 400 м и ще обхване и част от бул. "Мария Луиза". Идеята е коли да не се движат и от бул. "Ал. Стамболйски" до ул. "Екзарх Йосиф", където са Централните хали и площад "Бански".

Това става ясно от заданието, по което ще се правят проектите за реконструкцията на централния софийски площад "Света Неделя". Общината ще избере проекта за ремонта след конкурс.

В момента основната пешеходна зона в столицата обхваща бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин". Преди около седмица Столичният общински съвет реши да я удължи с още 200 метра, като прибави и участъка пред Съдебната палата - от ул. "Алабин" до бул. "Александър Стамболийски". Движението там трябва да бъде спряно до 1 март догодина.

Следващата стъпка е затваряне на около 400 м от бул. "Мария Луиза". Движението на коли по пресичащите тази отсечка улици и булеварди ще се запази. Пешеходците обаче ще го затрудняват допълнително, тъй като се предвижда те да пресичат над земята кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза". В момента преминаването там става през подлез, предстои да се добавят отгоре пешеходни пътеки.

Подобно предложение имаше и в доклада на специалистите от архитектурното студио "Геел", представен по-рано през седмицата. В него се препоръчва още спиране на движението по бул. "Цар Освободител".

Целта на новата пешеходна зона е да се свържат площад "Света Неделя" с Ларгото и площад "Бански". В района на "Света Неделя" ще могат да влизат само коли, които обслужват намиращите се там "София Хотел Балкан", Софийската света митрополия и храм "Света Неделя".

В плановете на общината влиза и вариант за изграждане на трамвайна линия по бул. "Ал. Стамболийски" от бул. "Мария Луиза" до бул. "Христо Ботев", както и пускане на допълнителна електрическа автобусна линия.

Трябва да се предвидят и велоалеи в района.

Общината организира обществено обсъждане на заданието за реконструкция на пл. "Света Неделя" на 10 октомври от 17.30 ч.. То ще е под куполите на Ларгото на пл. “Независимост”.

Това е поредната стъпка на Столичната община към реорганизация на движението и реконструиране на ключови публични пространства в центъра на София. Целта на местната власт е постепенно да намали трафика през центъра и да даде предимство на пешеходците и велосипедистите. Краткосрочните планове на общината в тази посока включват затваряне за коли и на ул. "Съборна" от пл. "Св. Неделя" до Градската градина. Вече беше взето решение максималната скорост на движение на колите по малките улици в центъра да се ограничи на до 30 км в час.

Споделяне

Още по темата

Още от България