Черна гора иска ареста на агент от руските спецслужби обвинен в опит за преврат

Черна гора иска ареста на Едуард Шишмаков (най-вдясно)

Черна гора предяви обвинение на висш руски шпионин, който според черногорските власти е организирал опита за сваляне на прозападното правителство на страната и стопиране на присъединяването ѝ към НАТО.

Руският гражданин Едуард Шишмаков, 46-годишен капитан от военноморските сили на Русия, разобличен като агент на руското военно разузнаване – ГРУ, е обвинен като ръководител на мрежа от бивши военни офицери и активисти на паравоенни формирования от Черна гора и съседна Сърбия, съпричастни към подготовката на опита за преврат в Черна гора през октомври миналата година.

Черногорският прокурор Миливое Катнич съобщи, че разполага с доказателства, че "руските държавни власти" са стояли зад опита за преврат. Единственият мотив на Шишмаков е бил да предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО, заяви той.

Британският в. "Таймс" съобщи, че Черна гора е обявила за международно издирване Шишмаков (известен още като Широков) и още един руски агент - Владимир Попов.

Води се разследване по отношение на трети сътрудник на руските спецслужби, за когото се смята, че работил за ФСБ, но неговата самоличност не е установена.

След провала на предполагаемия заговор, сръбските власти арестуваха Шишмаков и Попов, но ги освободиха веднага след спешната визита в Белград на Николай Парушев, секретар на Съвета по сигурността на Русия. Смята се, че двамата са се върнали в Москва заедно с него.

Малко вероятно е Русия да предаде на черногорските власти Шишмаков и неговия партньор в заговора. Но доказателствата, че Москва стои официално зад опита за преврат, поставя Кремъл в неудобно положение, въпреки твърденията, че Русия няма нищо общо със случая.

Британското правителство е уверено, че Москва стои зад планирания преврат. Американските и британските разузнавателни служби помагат на малката балканска държава да разнищят конспирацията, отбелязва британският в. "Телеграф".

Специалният прокурор Миливое Катнич, натоварен с разследването, заяви, че обвинението към Шишмаков и още 22-ма човека, участващи в конспиративната мрежа, ще бъде повдигнато най-късно до 15 април.

Едуард Шишмаков беше заместник на военния аташе в руското посолство във Варшава, откъдето бе експулсиран през 2014 г. по обвинение в шпионаж, съобщиха черногороските власти. Той и Попов са пристигнали в Сърбия миналата година, за да координират пуча в Подгорица.

През декември властите в Черна гора обявиха за международно издирване чрез Интерпол руснаците Шишмаков и Попов, а също сръбските граждани Предраг Богичевич, Милош Йованович и Неманю Ристич по подозрение за подготовка за държавен преврат.

Спецпрокуратурата на републиката съобщи, че подозира Шишмаков и в планиране убийството на експремиера Мило Джоканович.

Конституцията на Русия обаче не допуска нейни граждани да бъдат екстрадирани. Москва отрича съпричастност към опита за преврат, планиран в деня на парламентарните избори в Черна гора през октомври 2016 г. Целта била на 16 октомври да се предизвика с насилие ситуация, в която властта да бъде завзета от проруски елементи в Черна гора и те да предотвратят влизането на страната в НАТО, което се очаква да стане през май тази година. Русия е против подобно развитие, тъй като се противопоставя на разширяването на НАТО в региона.

Членството на Черна гора в НАТО ще разбие надеждите на Русия да получи военно пристанище на Адриатика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа