Подгорица твърди, че руската държава стои зад опита за преврат в Черна гора

Подгорица твърди, че руската държава стои зад опита за преврат в Черна гора

Главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич заяви в интервю за няколко черногорски медии, че според специалната прокуратура органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври миналата година, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО, предаде АФП.

Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад преврата, но вече има и такива, които сочат, че органите на руската държава са замесени на някакво ниво, заяви Миливое Катнич.

В неделя британският в. "Телеграф" съобщи, че според британски официални лица руските власти стоят зад опита за преврат в Черна гора през октомври 2016 г., който е имал за цел убийство на прозападния премиер Мило Джуканович, пояснява Ройтерс.

Високопоставени британски служители са убедени, че е имало заговор за убийството на Джуканович и Русия го е замислила така, че ако бъде разкрит, вината да бъде хвърлена върху крайни руски националисти. Вестникът пише, че британски и американски разузнавателни агенции са събрали доказателства за руска намеса на високо равнище в заговора срещу черногорското правителство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята за безотговорни изявленията на главния специален прокурор на Черна гора, предаде ТАСС в понеделник. Говорителят на Кремъл изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти Песков заяви: "Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно".

Твърденията в британски медии и на прокурора на Черна гора за участие на сътрудници на руски държавни органи в подготовката на преврат в Черна гора са голословни, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят